Közélet

Múlóban a háborús veszély: Varsó szerint nem szándékos támadás történt

Lengyelország nem aktiválja a 4. cikkelyt, azaz nem kéri a NATO beavatkozását a területére becsapódott rakéta ügyében. Duda szerint nagyon valószínű, hogy ukrán rakéta csapódott be.

Nem kéri a 4. cikkely aktiválását Lengyelország, lengyel sajtóhírek szerint Varsó nem folyamodik a NATO-hoz segítségért, azaz nem kér egységes fellépést a területére becsapódott rakéta ügyében. Az ügyben a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze.  Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy nem szándékos támadás történt. 

DUDA, Andrzej
Fotó: Pawel Supernak / MTI

A lengyel kabinet délelőtt ülésezett, innen szivárgott ki a hír, hogy Varsó várhatóan nem aktiválja a 4. cikkelyt, amelynek alkalmazása azt jelentené, hogy a szervezet tagjai tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint az egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Sokat hall még erről a robbanás után: mutatjuk, mi a különbség a 4. és 5. cikkelye között

Eddig nem megerősített információk szerint a NATO-tagállamok képviselői már szerdán összeülnek Lengyelország kérésére, hogy megvitassák a 4. cikkely ügyét.

Az RMF 24 című lengyel oldal Andrzej Duda elnök szóvivőjére hivatkozva írt az ügyben a varsói döntésről. Később aztán maga az államfő is megerősítette sajtótájékoztatóján, hogy semmi sem utal arra, hogy a rakétát szándékosan lőtték ki Lengyelország felé. Az biztos, hogy orosz gyártmányú rakéta volt, de arra nincs bizonyíték, hogy az oroszok lőtték volna ki. Sőt, a legnagyobb valószínűséggel Duda szerint egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta lehetett. 

Az eddigi jelentések szerint az sem kizárt, hogy egy orosz rakéta és az azt lelövő ukrán légvédelmi rakéta együttes darabjai csapódtak be a lengyel faluban. 

Varsó egyébként a hírek szerint az éjjel hivatalosan is elkészítette a 4. cikkely aktiválását kérő beadványát, és azt Lengyelország NATO-nagykövetének,

Tomasz Szatkowskinak is átadták, hogy ha szükséges lenne, azonnal benyújthassa, de most úgy tűnik, lefújták az egészet. 

Készültségbe helyezték a lengyel légierőt és a flottát

Varsó figyelemmel kíséri a helyzetet.

A lengyel vezetés folyamatosan konzultál a szövetséges vezetőkkel, Andrzej Duda elnök már tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és a német államfővel, Frank-Walter Steinmeierrel. 

A lengyel lap szerint annak ellenére, hogy a helyzet az első órákban rendkívül feszült volt, a lengyel vezetés végig higgadt maradt. Az ugyanakkor várható, hogy Varsó biztonsági garanciákat kér majd.

Szerda kora délután véget ért NATO-ülés is, amely után Jens Stoltenberg főtitkár is sajtótájékoztatót tartott, kvázi megerősítve Andrzej Duda szavait. Stoltenberg sajtótájékoztatójáról ebben a cikkünkben olvashat. 

 

4. cikkely lengyelországi rakétabecsapódás háború NATO
Kapcsolódó cikkek