Egyelőre nem rohamozták meg a boltokat az amerikaiak fekete pénteken, a fantasztikus ajánlatok dacára – írja a Reuters.

JERSEY CITY, NJ - NOVEMBER 25: A person walks inside a Macy's store during Black Friday sales on November 25, 2022 in Jersey City, New Jersey. Black Friday, the day after Thanksgiving, is traditionally regarded as the start of the holiday shopping season, with shoppers flocking to stores and online for bargains, but with consumer confidence down, retailers are bracing for a considerably slower Black Friday.
Fotó: Kena Betancur / Getty Images

Talán az esős idő, talán az általános inflációs környezet teszi, de Észak-Karolinától New Yorkon át New Jerseyig sehol sem alakultak ki sorok a pultok előtt, bár az eladók még reménykednek a forgalom élénkülésében.

Az Egyesült Államok Nemzeti Kereskedelmi Szövetségének becslései szerint az idén 166,3 millió ember tervezte, hogy részt vesz a hálaadás napjától a kiberhétfőig tartó vásárlási akciókban, ez majdnem nyolcmillióval több, mint tavaly.

Akik azonban mégis eljutottak a bevásárlóközpontokba, meglepődtek a kínálaton.

Rengeteg olyan ajánlat van, amit nem hirdettek meg. Néhány üzletben 50 százalékos kedvezményt kaptam mindenből, amit vettem

– mondta a 45 éves Christine Chavez a New Jersey állambeli Monmouth megyéből.

A kiskereskedők mind online, mind az üzletekben tetemes árengedményeket kínálnak, ami a negyedik negyedév végére nagyokat csíphet le a haszonkulcsukból.

A Salesforce adatai szerint hálaadás napján az Egyesült Államokban az átlagos online árengedmények mértéke 29 százalék volt, 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és hozzájárult ahhoz, hogy az eladások 3 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra emelkedtek.

Az S&P Global Market Intelligence csaknem 1700 amerikai fogyasztó körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 26 százaléka kevesebbet akar költeni az idei ünnepi szezonban, 66 százalékuk pedig szinten tartaná a vásárlásait.

Mindössze 7 százalék mondta azt, hogy többet fog költeni.

Az Amazonnál nagy sztrájkot hozott a Black Friday

Először kell nemzetközi sztrájkkal szembenéznie a cégnek.