Jersey szigetén nyert pert Roman Abramovics, miután a helyi rendőrséget bocsánatkérésre kötelezte a bíróság, sőt kártérítést is megítélt az oligarcha javára. Az ítélet szerint a rendőrök illegálisan jutottak házkutatási engedélyhez a brit koronafüggőség területén Abramovics ingatlanjainak átnézéséhez.

Russian President Vladimir Putin meets top Russian businessmen
Fotó: Mihail Szvetlov / Getty Images

A helyi rendőrség nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő nyomozást, ugyanakkor kiemelte, hogy az oligarcha vagyonának befagyasztásáról szóló rendelkezés továbbra is életben marad.

Az Ukrajna elleni orosz inváziót követően Abramoviccsal szemben az és az Egyesült Királyság szankciókat léptetett életbe az üzletember és Vlagyimir Putyin közötti kapcsolatra hivatkozva. Noha Jersey szigete igazából ezek egyikének sem része, a brit szankciókat betartja, így áprilisban több mint 7 milliárd dollárnyi, feltehetően Abramovicshoz köthető befagyasztását rendelte el. 

Az oligarcha ugyanis számos cégét az offshore paradicsomként ismert szigeten jegyezte be.

Ugyanekkor kapott a rendőrség házkutatási engedélyt Abramovics két birtoka ellen annan a nyomozásban, amely azt vizsgálta, hogy a kilencvenes évek elején a Sibneft nevű orosz olajtársaság privatizációjakor vajon legálisan szerezte-e a vagyonát a milliárdos.

A házkutatáskor lefoglalt iratokat és eszközöket két héttel később a rendőrség vissza is adta, és egyelőre Jerseyben vádat sem emeltek Abramovics ellen. Azt a bíróság döntése nem részletezte, hogy a házkutatási engedély milyen módon szegte meg a törvényt – írja a The Wall Street Journal.

Abramovics küzdelme a vagyonának ellenőrzéséért ezzel nem ért véget. Mivel a háború kezdetén segített a béketárgyalások összehozását célzó közvetítésben, az ukránok kérésére az amerikai szankciókat elkerülte, ám az unió és a britek intézkedései továbbra is életben vannak. 

Az uniós szankciókkal szemben pert is indított a portugál állampolgársággal is rendelkező milliárdos, ám az ügy még nem jutott el az első tárgyalásig sem.

Vagyonának fő része, amelyet Jersey szigetén konszolidált, továbbra is zár alatt van.