Nemzetközi gazdaság

Súlyos veszteséget szenvedett az orosz haditengerészet egy kis ukrán falunál

Az orosz hadsereg számos nehézséggel küzd az elhúzódó ukrajnai háborújában. Egy elit egység nyílt leveléből most az derült ki, hogy egyes vezetők vakmerősége csak tetézi a bajt.

Egy elit orosz haditengerészeti gyalogsági egység tagjai éles kritikákkal illették feletteseik döntéshozatali képességét, miután hatalmas veszteségeket szenvedtek egy kelet-ukrajnai falu elleni, általuk zavarba ejtőnek nevezett támadásban – számolt be róla a The Moscow Times.

A photograph shows a road sign next to a damaged Russian armoured personnel carrier on a road near Vovchans'k, Kharkiv region on November 1, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Yevhen Titov/AFP

Az orosz erők még november másodikán indítottak támadást a Donyecktől délnyugatra fekvő Pavlivka ukrán helyőrség ellen. Az offenzíva célja az volt, hogy átvegyék az ellenőrzést a település és ezzel együtt egy kulcsfontosságú utánpótlási útvonal felett is.

Négy nappal később a 155. gárdista haditengerészeti gyalogosdandár tagjai egy a régiójuk kormányzójának írt levélben a katonai vezetőket tették felelőssé 300 ember elvesztéséért.

Egy érthetetlen offenzívába vezettek minket

– idézte a levelet Anasztaszija Kaszevarova orosz blogger Telegram-csatornáján.

Az orosz állami média haditudósítója, Alekszandr Szladkov szintén megerősítette a levél létezését.

A Tengermelléki határterületen található Vlagyivosztokból származó tengerészgyalogosok azzal vádolták közvetlen parancsnokukat és Oroszország keleti katonai körzetének vezetőjét, hogy nyilvánvaló stratégiai hátrányuk ellenére, a kitüntetések reményében erőltették az előrenyomulást Pavlivkánál.
„Négy nap alatt mintegy 300 embert vesztettünk, egy részük meghalt, de sok a sebesült és az eltűnt is” – ismertették a katonák levelükben.

Nem állt le teljesen az amerikai–orosz párbeszéd

Noha a hidegháború óta nem látott mélypontra került Washington és Moszkva viszonya, a kapcsolat nem szakadhat meg teljesen.

Rob Lee katonai elemző Alekszej Szukonkin orosz haditudósítót idézve ismertette, hogy az akcióban 63 dandártagot öltek meg, ami azt jelenti, hogy több orosz haditengerészeti gyalogos halt meg, mint az 1990-es évek közepén az egész első csecsen háború alatt.

A kerületi parancsnokság együtt eltitkolja a veszteségeket a felelősségre vonástól való félelem miatt

– állt a nyílt levélben. Hozzátették, hogy a vezetőket nem érdekli semmi, csak a magamutogatás, húsnak és ágyútölteléknek nevezik az embereket.

A levél szerzői arra kérték Oleg Kozshemjakót, a Tengermelléki terület kormányzóját, hogy küldjön független bizottságot a pavlivkai hadjáratban történtek kivizsgálására.

Véres összecsapásra készülnek Herszonért a kijevi csapatok

A Herszon feletti ellenőrzés megszerzése kulcsfontosságú a Krím félsziget irányába való előrehaladáshoz. Az elvesztése nagy vereséget jelentene az oroszoknak, de nagy győzelmet az ukránoknak.

 

 

háború offenzíva Ukrajna ukrán Orosz Vlagyivosztok
Kapcsolódó cikkek