Cégvilág

Véres összecsapásra készülnek Herszonért a kijevi csapatok

A Herszon feletti ellenőrzés megszerzése kulcsfontosságú a Krím félsziget irányába való előrehaladáshoz. Az elvesztése nagy vereséget jelentene az oroszok, és nagy győzelmet az ukránok számára.

Véres küzdelem várható az elkövetkező hetekben a Krím félsziget kapujának számító, a Dnyipro folyó nyugati partján fekvő Herszonért, amelynek megszerzésével az ukrán erők ugródeszkát kaphatnának a Krím irányába való előrenyomuláshoz – tudatta a Reuters.

Az ukrán gyalogsági egység parancsnoka, Oleg biztos benne, hogy az oroszok a téli időjárás, a logisztikai elakadások és a bekerítés veszélye miatt kénytelenek lesznek elhagyni a stratégiai fontosságú kikötővárost, azonban úgy látja, meg fogják védeni az állásaikat, ameddig csak képesek lesznek rá.

Szakértők szerint politikai megaláztatás lenne Putyin számára, ha Herszon elesne az ellentámadás során, mivel a terület egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet szeptember 30-án annektált.

„Hatalmas csapás lenne, elsősorban politikai szempontból” – véli Philip Ingram, a brit katonai hírszerzés nyugalmazott vezető tisztje. „Ezenfelül katonai szempontból is sokba kerülne Putyinnak. Ha az ukránoknak sikerülne hídfőállást szerezniük a Dnyipro keleti oldalán, az még rosszabb lenne az oroszok számára” – tette hozzá. 

Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok véleménye szerint az ukránok képesek lesznek átütni a Krím megközelítését védő oroszok erejét, míg egy másik amerikai tisztviselő úgy látja, az oroszok már megkezdték a szervezett, fokozatos kivonulást a Dnyipro nyugati partjáról. 

Támadásra készen

A városból és a környező területekről az elmúlt hetekben civilek ezreit evakuálták a Dnyipro keleti partjára. Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta az evakuálást, amely Kijev szerint magában foglalta a háborús bűncselekménynek számító erőszakos deportálás módszerét is. Putyin pénteken jelentette be, hogy evakuálni kell a Herszon térségében élő civileket, és ezzel először ismerte el, hogy a helyzet romlik az erőszakkal annektált területen.

ROSTOV, RUSSIA - OCTOBER 31: Conscripted citizens are seen as part of the mobilization as military training continue within the scope of mobilization in Rostov, Russia on October 31, 2022.
Katonai kiképzés az oroszországi Rosztovban 2022. október 31-én.
 Fotó: Arkady Budnitsky / AFP

Az ukrán katonák úgy vélik, hogy a rosszul kiképzett orosz tartalékosokat úgy küldhetik előre, „mint bárányokat a vágóhídra”, miközben a tapasztaltabb csapatok hátrább ássák be magukat a védelmi vonalakba. A rendezett kivonulás kihívást jelenthet az oroszok számára, mivel koordinációt, kommunikációs fegyelmet és intenzív tüzérségi sortüzeket igényel az ukrán előrenyomulás visszaszorítása érdekében – tették hozzá.

Az ukrán csapatoknak is komoly akadályokkal kell szembenézniük a Herszonért folytatott küzdelem során, beleértve a különböző csapdákat és a koncentrált orosz tüzérségi erőt a keleti partról 

– mondta Hodges. 

Az ukránok szerint az oroszok kifuthatnak az időből, mivel januárban jégtáblák borítják majd a Dnyiprót, amelyek akadályozhatják a kompok közlekedését. A kijevi erők türelmetlenül várják, hogy lecsapjanak az ellenség gyenge pontjaira, ezáltal pánikot keltve a tartalékosok körében, ami az orosz erők megfutamodását eredményezheti.

Irán szombaton először ismerte el, hogy drónokat szállított Oroszországnak, de állítása szerint azokat még a háború februári kezdete előtt küldték. Kijev szerint iráni drónokat használtak erőművek és polgári infrastruktúra támadására.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek