Közélet

A szigorú Covid-korlátozások miatt a kínaiak képtelenek élvezni a katari vb-t

A labdarúgás népszerű Kínában, Hszi Csin-ping elnök szerint az ország álma, hogy egyszer megnyerje a világbajnokságot.

A kínai állami média óriási figyelmet szentelt a héten a világbajnokságnak, miközben az ország válogatottja nem jutott ki a katari labdarúgó vb-re. A BBC cikke szerint sokan arra használták fel a bajnokságot, hogy panaszkodjanak a zéró-Covid-politikára, amelyet Kínában hirdettek meg, és ahol egész közösségeket zárnak karanténba, akár egyetlenegy koronavírusos eset miatt is. 

Az ázsiai ország az elmúlt hat hónapban mért legrosszabb járványadatokat produkálja, megnőtt a helyi korlátozások száma is. Az elmúlt 24 órában Kínában több mint 28 ezer új esetet regisztráltak, és minden egyes tartományban mutattak ki fertőzötteket.

Chinese German Football Summer Camp
Fotó: Pool / Getty Images

A futball nagyon népszerű Kínában, Hszi Csin-ping elnök arról ismert, hogy a sport szerelmese, és korábban arról beszélt, hogy az ország álma, hogy megnyerje a világbajnokságot.

Ennek eredményeként a CCTV állami csatorna közvetíti a meccseket, és az állami média igyekszik Kína jelenlétét felnagyítani a katari vb-n. A Global Times beszámolt arról, hogy 

a Kínában gyártott termékek a Lusail buszoktól a stadionig, sőt még a légkondicionáló berendezések is képviseltetik magukat az eseményen.

Az olyan vezető csatornák, mint a CCTV, szintén népszerűsítették az állam jelenlétét a megnyitó ünnepségen, például bemutatták, hogy két óriáspanda érkezett Katarba, hogy találkozzon az eseményre érkező látogatókkal. De nyilvánvaló, hogy a Covid–19 visszafojtotta a közösségi élményeket, hiszen a nagyobb városokban a nem létfontosságú vállalkozások ismét bezártak, és az embereket arra ösztönözték, hogy ne hagyják el az otthonaikat. Mivel nincsenek nyitva a bárok, a Global Times szerint Kínában a szurkolók azt választják, hogy otthon nézik a meccseket a családjukkal. A Katar és Kína közötti járatok pedig továbbra is szigorúan korlátozottak azok számára, akik személyesen szeretnék megnézni a világbajnokságot.

Kedden a WeChat mobil-üzenetküldőn gyorsan elterjedt egy nyílt levél, amely megkérdőjelezi Kína zéró-Covid-politikáját, és azt a kérdést fogalmazza meg, hogy az ország „ugyanazon a bolygón van-e, mint Katar?”, hiszen a vb-házigazda országban a járvány alatt sokkal nagyobb mozgásszabadság van, mint Kínában, de egy idő után eltűnt az üzenet. Kína Covid-intézkedéseinek továbbra sem látszik a végük. Ezen a héten az országos egészségügyi bizottság szóvivője a járványmegelőzés érdekében óva intette a védekezés lazításától a kormányt, és határozottabb intézkedéseket sürgetett az esetek ellenőrzése érdekében. 

 

Kína koronavírus katari világbajnokság
Kapcsolódó cikkek