A németországi feldolgozóiparban földgázt használó vállalatok mintegy háromnegyedének sikerült csökkentenie a fogyasztását úgy, hogy ez csak csekély mértékben korlátozta a termelést, de ez nem megy így tovább, derült ki az Ifo felméréséből.

14 November 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Industriepark Höchst is one of Europe's largest chemical and pharmaceutical sites. The chemical industry accounts for a large share of greenhouse-gas emissions.
A frankfurti ipari park Európa legnagyobb vegyi és gyógyszeripari telepe. 
Fotó: Hannes P Albert / Getty Images

A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete által megkérdezett vállalatok 59 százaléka használ földgázt a gyártási folyamatokban, és ezek 75 százaléka spórolt a gázzal az elmúlt hat hónapban a termelés visszafogása nélkül. Utóbbira a megkérdezettek 14,1 százaléka kényszerült, és csak 7,4 százalék nem tett eddig semmiféle takarékossági intézkedést. A kibocsátást csökkentő vállalatok száma különösen magas a nyomdaiparban (40 százalék), a fémgyártásban és -feldolgozásban (35 százalék), valamint a textilgyártásban (25 százalék). A vegyipari vállalatoknál az arányuk 17,3 százalék, az üveg- és kerámiaipar területén pedig 14 százalék.
Azonban „úgy tűnik, hogy a termelés visszafogása nélkül a további megtakarítási lehetőségek kimerülnek" – idézte a Reuters Karen Pittelt, az Ifo Center for Energy, Climate, and Resources igazgatóját. 

A válaszok alapján ugyanis a következő hat hónapban csak a megkérdezettek 38,8 százaléka képes tovább visszafogni a gázfogyasztását a termelés szinten tartása mellett, 41,4 százaléknak csökkentenie a termelést. 

Utóbbiak aránya még magasabb az üveg- és kerámiaiparban (69 százalék), a gyógyszeriparban (67 százalék) és a vegyiparban (57 százalék). A megkérdezett cégek 12,3 százaléka pedig azt válaszolta, hogy a további gázmegtakarítás a termelés teljes leállásával járna. Különösen igaz ez az élelmiszer- és állateleség-gyártásban (27 százalék), a nyomdaiparban, valamint a fémgyártásban és feldolgozásban (24-24 százalék)
Németország pedig nagyon jól áll a gázfelhalmozással, két héttel a kitűzött határidő előtt, már november közepére 100 százalékban feltöltötték a tárolókat Európa legnagyobb gazdaságában. Az ukrajnai invázió kezdete óta a berlini kormány az iparvállalatokat és a lakosságot is felszólította, hogy spóroljon a gázzal, bár utóbbiak esetében ez nem sikerült. Az is segített, hogy szokatlanul meleg volt az október, de a meteorológia előrejelzések szerint a következő hetekben megérkezik az első hó és fagy, a tél egésze azonban várhatóan egész Európában enyhe lesz – legalábbis a Kopernikusz Klímakutató Szolgálat jelentése szerint, amivel azonban nem minden szakértő ért egyet.