Üzbegisztánból, a Türk Tanács üléséről jelentkezett Facebook-posztjában Orbán Viktor kormányfő, és arról számolt be, hogy jelentős beruházások születhetnek, miután a hatvantagú magyar delegációt vezetve tárgyalt az üzbég elnökkel és kormányával üzleti lehetőségekről.

ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Közel jutottunk hozzá, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatók itt létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről, és ma délután még tudunk állapodni vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekről is

– mondta a miniszterelnök. Este a türk államok vezetőivel a háború és a szankciók kérdéseit tárgyaljuk meg – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán utazott az üzbegisztáni Szamarkandba, a Türk Államok Szervezetének kilencedik csúcstalálkozójára. Van miről beszélni: háború, szankciók, világgazdasági válság, általános bizonytalanság itt és Európában is – összegezte a videóbejelentkezésben a kormányfő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már felszólalt Szamarkandban, és a béke fórumának nevezte a tanácsot, amely sokat tehet a Kelet és a Nyugat közötti párbeszédért.