Nemzetközi gazdaság

Macron 100 millió eurót adna a fázó Moldovának

Több mint 100 millió eurós nemzetközi segélycsomagot jelentett be Moldovának Emmanuel Macron. A francia elnök közölte, hogy a pénzt a gazdasági és humanitárius válság kezelésére küldik Moldovának.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn egy párizsi csúcstalálkozó alkalmával több mint 100 millió eurós nemzetközi segélycsomagot jelentett be Moldovának – írta meg az RFI. Az ország a tél beköszöntével gazdasági és humanitárius válsággal néz szembe, és fennáll a veszélye, hogy az ukrajnai konfliktus tovább destabilizálja.

Chisinau,,Moldova,-,June,25,,2021,-,Candid,Street,Shot
Fotó: Getty Images

A 2,6 millió lakosú ország az energia- és élelmiszerárak emelkedésével néz szembe, miközben rengeteg ukrajnai menekültet fogadott be. 

Az országnak felére esett az oroszországi energiaimportja, így a kormány nem tud elegendő áramot biztosítani a lakosságnak. 

Maia Sandu moldovai elnök, Emmanuel Macronnal történt tárgyalásán elmondta, hogy az ország télen kifogy a gázból és az áramból. A gázárak 600 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év alatt.

Segítenünk kell Moldovának 

– mondta a francia külügyminiszter, Catherine Colonna.

Romániában rosszabb, mint a kommunizmus idején – ők így érzik

Nagy szakadék tátong az ország régiói között, a lakosság több mint fele szerint Románia rosszabb helyzetben van, mint a kommunizmus idején.

Moldova az Ukrajnában zajló háború február végi kitörése után kérte a felvételét az Európai Unióba. Az ország támogatása érdekében az EU-tag Románia hozzájárult, hogy csökkentett áron adjon gázt és villamos energiát Moldovának, miközben a kormány energiatakarékossági intézkedéseket hajtott végre. A moldovai külügyminiszter szerint az országnak még mindig legalább 1,1 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy átvészelje ezt a telet.

Moldova Energy Crisis Protest
Fotó: Vudi Xhymshiti/AFP

Moldova esetében a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásának szükségességéről beszélünk 

– mondta a miniszter. Moldovában az több mint 30 százalékos, ami polgári zavargások veszélyére figyelmeztet.

 

Emmanuel Macron Moldova segélycsomag
Kapcsolódó cikkek