Nemzetközi gazdaság

Meglepő fordulat Ukrajnában: nőttek az ország nemzetközi tartalékai

Némiképp váratlanul, de a háború kitörése óta nem először növekedtek Ukrajna nemzetközi tartalékai. A jelenlegi volumen 3,2 hónapnyi importot fedez.

2022 november elsejére Ukrajna nemzetközi tartalékai az egy hónappal korábbi csökkenés után 5,5 százalékkal 25,24 milliárd dollárra nőttek – számolt be az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Tanks on the background of the 500 hryvnia banknote. Lend-Lease for Ukraine, Ukraine Democracy Defense Lend-Lease
Fotó: Anton Petrus / Getty Images

A tartalékok elsősorban a központi pénzintézet nettó devizaértékesítésének csökkenése miatt és a nemzetközi partnerektől beáramló anyagi támogatással tudtak emelkedni.

Ukrajna októberben összesen 4,2 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kapott. Ebből legnagyobb mértékben az (1,95 milliárd dollár), a Nemzetközi Valutaalap (1,3 milliárd dollár) és a Világbank (498,8 millió dollár) vette ki a részét. Szintén jelentős összeg, csaknem 424,8 millió dollár államkötvények eladásából folyt be.

A kormány 684,1 millió dollárt az államadósság kiszolgálására költött, 85,1 millió dollárt az IMF javára utalt.

Az Ukrán Nemzeti Bank a múlt hónapban 2,1 milliárd dollárt adott el a devizapiacon, és 47,7 milliót vásárolt vissza. Az NBU nettó valutaeladása 2,05 milliárd dollárt tett ki.

A nemzetközi tartalékok jelenlegi volumene 3,2 hónapnyi importot fedez. A háború kirobbanása óta nem az első eset, hogy az ország nemzetközi tartalékai emelkedő tendenciát mutatnak.

Zelenszkij meghosszabbítja a hadiállapotot és a katonai mozgósítást

Ukrajnában a hadiállapot február 24. óta van érvényben. Akkor vezették be, amikor Oroszország nagyszabású támadást intézett az ország ellen.

 

támogatás nemzetközi háború Ukrajna tartalék
Kapcsolódó cikkek