Közélet

Zelenszkij meghosszabbítja a hadiállapotot és a katonai mozgósítást

Ukrajnában a hadiállapot február 24. óta van érvényben. Akkor vezették be, amikor Oroszország nagyszabású támadást intézett az ország ellen.

Volodimir Zelenszkij elnök kedden kezdeményezte a hadiállapot és a katonai mozgósítás meghosszabbítását – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

ukrán hadiállapot
Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP

Az erről szóló indítványt az ukrán államfő benyújtotta a törvényhozáshoz. Ebben a hadiállapot és a vele összhangban elrendelt mozgósítás meghosszabbítását kezdeményezi az elnök.

Az orosz katonai agresszió miatt az államfő javaslatára a törvényhozás február 24-én elrendelte a hadiállapot bevezetését. Ezt először havonta hosszabbítottak meg, majd három hónapra módosították a hatályát. Nagy valószínűség szerint ezúttal is is így tesznek majd, ami azt jelenti, hogy 2023 február 19-ig hosszabbíthatják meg a hadiállapot és a mozgósítás érvényét.

Legutóbb augusztusban határoztak a hadiállapot határidejéről, az jár le most november 21-én, emiatt van szükség most az újabb hosszabbításra.

Az USA a választások eredményétől függetlenül támogatja Ukrajnát, az ukránok szerint Luhanszkban folytatják az előrenyomulást

A Fehér Ház szerint a félidős választások eredményétől függetlenül folytatódik Ukrajna támogatása, az ukránok szerint Luhanszkban nyomulnak előre csapataik. Összefoglalónk a háború 258. napjáról.

 

 

háború mozgósítás Ukrajna Volodimir Zelenszkij hadiállapot
Kapcsolódó cikkek