Az amerikai 777 Partners nevű csoport megállapodott a Hertha Berlin többségi tulajdonosával, Lars Windhorsttal, hogy megvásárolja annak részesedését. A két fél nem közölt részleteket az ügyletről - ameylet a klubank és a német szövetségnek, a DFL-nek is jóvá kell még hagynia -, de siker esetén a legnagyobb németországi külföldi sportbefektetés jöhet létre.

BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 12: Marco Richter of Hertha BSC celebrates after scoring their second side goal during the Bundesliga match between Hertha BSC and 1. FC Köln at Olympiastadion on November 12, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Boris Streubel/Getty Images)
Vezet a Hertha a Köln ellen a Bundesligában, végül 2-0-ra nyertek - Fotó: GettyImages

Windhorst színes, de kissé zűrös figurája a német pénzügyi életnek, volt, hogy hűtlen kezelésért elítélték, s a klubot korábban finanszírozó Deutsche Bank is megvonta támogatását a csapattól a tulajdonos személye miatt. 

A fociklubba 2019 és 2021 között vásárolta be magát, többségi tulajdona azonban nem biztosít automatikus kontrollt, a német szövetség ugyanis tiltja, hogy külső befektető ilyet szerezzen.

 A Hertha közölte, hogy üdvözli a hírt, s vizsgálni kezdi a leendő új tulajdonost - erre a joga és a lehetősége is megvan, lévén blokkolhatja a tranzakciót.

A veszteséges berlini csapat az előző szezonban épphogy elkerülte a kiesést, a mostani idényben hátulról a harmadik helyen szerénykedik. (Bezzeg Dárdai idején, amikor a 2015-2016-os idényben bejutottak a német kupadöntőben, a bajnokságban pedig a hetedik, Európa-liga indulást érő helyen végeztek, miután sokáig a harmadik helyen voltak.) A 777 Partnerst 2015-ben alapították, 10 milliárd dollár vagyont kezel. A kockázati tőkések közölték, hogy "izgatottan várják, hogy az egyik legfontosabb, történelmi hagyományokkal rendelkező német focicsapat társtulajdonosai lehessenek". Windhorst "ismert nemzetközi labdarúgó-befektetőknek nevezte az amerikaiakat". A német üzletember a múlt hónapban jelentette be, hogy megválna tulajdonrészétől, miután a klub nyomozást indított ellene. 

A vádak szerint - magánnyomozókat és kémeket fogadott fel, hogy kitúrja pozíciójából a klub elnökét. 

Windhorst természetesen cáfol. 

Windhorst cége, a Tennor még a részesedés megvásárlásakor közölte, hogy pénzügyi befektetőként kíván viselkedni, nem presztizs-beruházás számára az invesztíció. Ehhez képest az elmúlt időszakban jókora összeget költöttek új játékosokra - akik nem hozták a tőlük elvárt eredményeket - viszont a pandémiat és a korlátozások súlyos csapásokat mértek a német klubok pénzügyeire.