Véget ért a Deutsche Bank és Hertha BSC közötti gyümölcsöző kapcsolata, a pénzintézet már nem kezeli a berlini labdarúgóklub pénzügyeit – értesült a Financial Times, amely szerint a szakítás hátterében a zavaros és olykor a törvénytelenség határait súroló pénzügyeiről ismert befektető, Lars Windhorst áll, aki a Hertha BSC többségi tulajdonosának mondhatja magát. 

Interview with Hertha investor Windhorst, 08 February 2021, Berlin: Soccer: Bundesliga, Hertha BSC: Lars Windhorst, investor of Bundesliga soccer club Hertha BSC, speaks during an interview. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Lars Windhorstnak  ma még 64,7 százalékos részesedése van a Hertha BSC-ben.
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Azaz a banknak nem a klubbal, hanem annak főrészvényesével akadt gondja, ő vált vállalhatatlanná számukra. Az utolsó Hertha-számlát a napokban zárták le, a 18 tagú Bundesliga 15. helyén szerénykedő futballklubnak új pénzügyi partnerre kell váltania. A szakításról szóló döntést a legnagyobb német kereskedelmi bank még tavaly hozta meg, de nem verte nagy dobra. 

A válásban közrejátszhatott, hogy már klubtulajdonosként Windhorst WhatsApp üzeneteket váltott a Deutsche Bank vezérigazgatójával, Christian Sewinggal, s egyszer személyesen is találkoztak. A bankvezetők ilyetén kommunikációját viszont tiltják a szabályok, még akkor is, ha a felek elmondása szerint semmilyen financiális téma nem került szóba kettejük között. 

A brit üzleti lap forrásai szerint 

az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Windhorst ellen a banktörvény megsértésének gyanúja miatt a német tőkepiaci felügyelet, a BaFin büntetőfeljelentést tett. 

A nagybefektető egyébként rovott múltú, 2010-ben hűtlen kezelésért el is ítélték, ám miután a tízéves elévülési idő letelt, úgy vélte, tiszta lappal a üzletelhet a Deutsche Bankkal, finanszíroztatva vele saját cégportfólióját. 

Ha ezt egy évtizeddel korábban teszi, biztos nagy örömmel fogadták volna, ám azóta hatalmas változások történtek a patináját és sok esetben hitelességét is elvesztő pénzintézetnél. 

A Deutsche Banknak ugyanis korántsem makulátlan a közelmúltja,

a pénzügyi botránykrónikák visszatérő szereplője volt, nyereségét milliárdos bírságok apasztották, 

amíg meg nem hirdette a tiszta kezek politikáját, a pénzmosás elleni zéró toleranciát, amibe a kétes hírű befektetőkkel való üzletelés már nem fért bele. 

A Deutsche folyamatos nyomás alatt áll, a társaságnál – a német bankrendszerben példátlan módon – kirendelt biztos felügyeli a tisztulási folyamathoz szükséges lépések végrehajtását. 

Legutóbb a Danske Bank észtországi fiókja számára feldolgozott gyanús tranzakciók késedelmes bejelentése csapta ki a biztosítékot a BaFinnél, majd a pedofil vádakkal illetett, a vizsgálati fogságban máig nem tisztázott módon öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epsteinnek folytatott üzleti kapcsolata miatt kellett mentegetőznie a Deutsche Bank vezetésének, amely pénzt és munkaerőt nem kímélve maga is fokozta belső ellenőrzési rendszerét, és 

szűrni kezdte „necces” ügyfélkörét, mert még egy vaskos botrány már aligha fért volna bele a portfólióba. 

Bár Windhorst közvetlenül nem állt üzleti kapcsolatban a Deutsche Bankkal, a Hertha BSC, amelyben 2019 óta 64,7 százalékos részesedést épített ki 374 millió eurót befektetve a veszteséges klubba – viszont igen. Megjegyzendő, hogy a különleges német szabályok szerint a Bundesliga klubjainak irányítása a szurkolói csoportok, a tagság kezében van, így a Windhorst keze meg van kötve. 

Hertha BSC v Sport-Club Freiburg - Bundesliga BERLIN, GERMANY - OCTOBER 09: A Poster against Investor Lars Windhorst is held up from supporter of Hertha BSC Berlin during the Bundesliga match between Hertha BSC and Sport-Club Freiburg at Olympiastadion on October 09, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Cathrin Mueller/Getty Images)
Lars Windhorst távozását követelik a Hertha ultrái – és nem is eredménytelenül.
Fotó: Cathrin Mueller / Getty Images

Illetve hamarosan erről már múlt időben lehet beszélni, az üzletember ugyanis az ellene irányuló szurkolói támadások és a szakmai eredménytelenség miatt vevőt keres a részvénycsomagjára, ezt október elején jelentette be. Ennek is volt azonban előzménye, Windhorst ugyanis állítólag titkosszolgálati eszközökkel kémkedett a klub korábbi elnöke ellen, egy izraeli társaságot megbízva a feladattal. 

Az ügy kitudódott, bár Windhorst váltig állítja, hogy semmi köze sincs ehhez. Érdekesség különben, hogy a Dárdai Pált negyedszázadon át foglalkoztató Hertha elnöki posztjára júniusban az egykori ultrát, Kay Bernsteint választották, rá hárul a feladat, hogy rendet tegyen a klub háza táján. Megjegyzendő, hogy a Financial Times forrásai szerint a bank és a Hertha BSC közötti üzleti kapcsolat felmondását semmilyen gyanús manőver nem előzte meg, a klub pénzügyei átláthatók voltak. 

A Deutsche Bank árfolyam
 

A banknál érvként hozták fel, hogy nem éri meg számukra a berlini klub pénzügyeinek menedzselése, mert több vele a munka, mint amennyi hasznot hoz. Ez is egyféle magyarázat.