Az amerikaiak úgy szórják a pénzüket, mintha a globális gazdaság a lehető legjobb állapotban lenne – írta meg a Business Insider . Közgazdászok szerint a bulinak hamarosan vége, már csak az a kérdés, hogy mikor áll be a az országban. Kedden a nyolc Las Vegas-i kaszinót is üzemeltető Caesars vezetése közölte, hogy az októberi bevételeik az eddigi legerősebb hónapot jelentették a vállalat történetében. A cég közölte, hogy a kaszinókból egyelőre nem látszik, hogy recesszió fenyegetné az országot. 

Group of young adults having fun in casino. Group of young adults in late 20's playing slot poker and fruits and wining.Wearing casual clothes and having fun on weekend night. There are many slot machines out of focus in background.
Fotó: Getty Images

Nincsen semmi jele annak, hogy a fogyasztók visszafognák a költekezésüket 

– mondta a Caesars vezérigazgatója, Tom Reeg. Hozzátette, hogy Vegasban amúgy is mindig szórják a pénzt az emberek, de szerinte ez a mostani trend nem csak a szerencsejátékok fővárosában tapasztalható.

Az Insider arról számolt be, hogy októberben az American Airlines és a Southwest Airlines is rekord harmadik negyedéves működési bevételekről számolt be. A Southwest vezérigazgatója, Bob Jordan elmondta, hogy a nyári hónapok után az ügyfeleik szeptemberben is rekordkeresletet mutattak az utazások iránt. Nemcsak a szerencsejáték és az utazások, hanem a vendéglátás is a várakozásokat felülmúló számokat produkált októberben. Az éttermi ágazatban a McDonald’s és a Chipotle is meghaladta az előre jelzett bevételt, annak ellenére, hogy az áremelésre késztette a cégeket. Az éttermek azt közölték, hogy a drágulás csak minimális ellenállást váltott ki a vásárlókból.

Kedden az is minden idők legmagasabb negyedéves amerikai bevételéről számolt be. 

Ez az összeg majdnem elérte a 3 milliárd dollárt. A sikert a nagyobb számú foglalásnak és a hosszabb utazásoknak köszönhette a cég.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma közölte, hogy összességében

0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói kiadások az országban. 

Előzetesen 0,4 százalékos bővülést prognosztizáltak. 

Az amerikaiak azt állítják, hogy aggódnak az infláció miatt, ennek ellenére továbbra sem fogják vissza a költekezésüket – mondta az FWDBONDS vezető közgazdásza, Christopher Rupkey a Reutersnek. Hozzátette, hogy ez a trend továbbra is növekedő pályán tartja az ország gazdaságát. 

Szerdán a Fed tovább emelte az alapkamatot, de láthatóan az eddigi kamatemelések még nem kezdték el visszafogni az inflációt és hűteni a gazdaságot. A Bank of America vezérigazgatója, Brian Moynihan a múlt héten azt mondta, hogy 

amint beérnek a kamatemelések, a gazdasági lassulni fog, ami a fogyasztói kiadásokat is visszatartja majd. 

Hozzátette, hogy erre még várni kell.

A jelenleg tapasztalható költekezési hullámban a lakosság feléli a megtakarításait és egyre inkább elkezd a hitelekre támaszkodni 

mondta a Well Fargo vezető közgazdásza, Tim Quinlan az USA Todaynek.

Szellős lesz a karácsonyfák alja

A vállalatok a harmadik negyedévben elért rekordbevételek ellenére pesszimisták a jövőt illetően. Az Apple vezetői a MAC-eladások csökkenését várják, illetve az Amazon is a történetének egyik legrosszabb ünnepi eladásait várja.

family opening christmas presents, karácsony, ajándék, fa, család
Fotó: Getty Images

A Deloitte felmérése szerint az amerikaiak kevesebbet költenek idén karácsonyi ajándékokra. Egy ötezer fő részvételével végzett felmérés szerint 

a fogyasztók 44 százalékkal kevesebb ajándékot terveznek vásárolni az idén. 

A tavalyi 16 darab ajándékkal szemben csak 9-et.

Vannak optimistább várakozások is. A Gallupp legutóbbi felmérése szerint a fogyasztók várhatóan átlagosan 932 dollárt fognak elkölteni ajándékokra a következő egy hónapban. Ez az összeg 2021-ben 837 dollár volt, 2019-ben pedig 942 dollár. Ez utóbbi volt a felmérés történetének legmagasabb eredménye.

A szakértők ugyan egymásnak ellentmondó várakozásokat közölnek decemberre vonatkozóan, de egy dologban konszenzus van: 

az újévtől a kiadások nagy mértékű visszaesésére számítanak.

 

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban