Nemzetközi gazdaság

Nyugalom! Lesz sör a katari focivébén

November 22-én rajtol Katarban a labdarúgó-világbajnokság. Inni csak a meccsek előtti három és utáni egy órában lehet a stadionok körül, az arénákban viszont tilos. A szervezők kezdetben teljesen „száraz” eseményt szerettek volna, a kompromisszumok után viszont erős az aggodalom, hogy miként reagálnak a hatóságok, ha részeg szurkolók lepik el Doha utcáit.

A változás első jelei már az év elején megmutatkoztak: a konzervatív muszlim állam egyetlen alkoholforgalmazója, a Qatar Distribution Company székházán óriási Budweiser-plakát jelent meg, rajta Lionel Messivel. Aztán egyre több dohai bárban és étteremben jelentek meg a vébé hivatalos szponzora, a Budweiser sörcsapjai. 

Football/ 2022 FIFA World Cup in Qatar
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Budweiser márka tulajdonosa, a belga-brazil Anheuser-Busch InBev a szigorú katari szabályozás keretei között lavírozik – többnyire csendben. Egy időben még annak a veszélye is fennállt, hogy a hatóságok teljes egészében megtiltják a rendezvény alatt az alkoholfogyasztást, végül ez a veszély szerencsésen elhárult. A vébé hivatalos sörszállítója arra számít, hogy a november 20-án kezdődő esemény alatt több folyékony kenyér fogy majd az országban, mint máskor egy év alatt összesen – mondta a Bloombergnek Peter Kraemer, az AB InBev ellátási igazgatója.

 

A hagyományosan alkoholellenes térségben nincs sörfőzdéje a nagyvállalatnak, így tengeri szállítással érkeznek – október vége óta – a hűtőházakba a sörszállítmányok. A régióban még novemberben is 30-35 fok van, így a hűtés kulcsfontosságú az ellátás szempontjából. A sörcsapokhoz éjszaka szállítják ki a hordókat. Inni a bárokban és az éttermekben, valamint a kijelölt szurkolói zónákban lehet.

Katarban ugyan nem tilos az alkoholfogyasztás, ám erősen korlátozott.

Sört, bort és töményet számos étteremben és a jobb szállodákban is lehet kapni – meglehetősen drágán. Egy pint (kb. 4,7 deciliter) sör 45-55 katari riálba, átszámítva 5-5,5 ezer forintba kerül. Az alkohol előnyös a turizmus szempontjából, például a teljesen „száraz” Szaúd-Arábiával szemben, ám a korlátozások miatt nem éri el a „bűnös” Dubai vonzerejét. 

A külföldi munkaadók, az ott dolgozók 3 ezer riálért (kb. 33 ezer forintért) igényelhetnek engedélyt arra, hogy alkoholos italokat vásároljanak a Qatar Distribution Companytól, amely egyébként a helyi légitársaság, a Qatar Airways leányvállalata. 

Kiskereskedelmi forgalomban egy tálca Budweiser (20 darab 3,3 deciliteres üveg) 188 riálba, majdnem 21 ezer forintba kerül.

Közterületeken tilos az alkoholfogyasztás.
Fotó: AFP

Aki közterületen, nyilvános helyen részegeskedik, súlyos büntetésre számíthat, hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel és 3 ezer riál (32 ezer forint) pénzbírsággal sújthatják. Valójában a fehérgalléros külföldiek teljes lelki nyugalommal ihatják le magukat a hotelek bárjaiban és a drága éttermekben. Gyakran látni tradicionális viseletben imbolygó helyieket, de a Bloomberg által megkérdezett pultosok beszámolói szerint helyi öltözékben betérő nőket nem szolgálnak ki alkohollal.

Preparations for 2022 FIFA World Cup in Qatar
Mi lesz, ha jönnek a részeg szurkolók?
Fotó: Anadolu Agency

Könnyen lehet azonban, hogy a focivébé jócskán megváltoztatja ezt az óvatos távolságtartás alapján kialakult gyakorlatot. Külföldi diplomaták már előre aggódnak, hogy miként reagálnak a hatóságok, ha részeg szurkolók csapatostul árasztják el az utcákat. A katari hatóságok kezdetben azt az álláspontot képviselték a FIFA-val szemben, hogy a vébé teljesen alkoholmentes legyen. Később azonban visszakoztak. Kompromisszumként elfogadták, hogy

a stadionok körüli kijelölt övezetekben a meccs előtt három órával és utána egy órával lehessen alkoholt kapni – a stadionokon belül azonban tilos az ivás.

A repülőtereken az érkezéskor végrehajtott biztonsági ellenőrzés során nagyon szigorúan veszik majd, hogy a szurkolók ne hozzanak be alkoholos italt – erre külön felhívták a figyelmet a hatóságok.

 

katar 2022 labdarúgó vb Budweiser sör
Kapcsolódó cikkek