Hétfőn sorsolják ki minden idők legnagyobb lottónyereményét az Egyesült Álamokban, ám az 1,9 milliárd dollárosként hirdetett főnyeremény valójában csak az ügyes marketing eredményeként a legnagyobb. A megnyerhető pénzt ugyanis lehet egy összegben és 30 évre elosztva is kérni, az utóbbi 30 kifizetés összegei a nagyobbak, emiatt ez szerepel a Powerball nevet viselő játék reklámjában is.

$1.6B Powerball jackpot hits world record amount
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A játék nyertesei 2014 óta mindig az egyösszeges kifizetést választották, ami a mostani, 1,9 milliárd dollár esetében csak 929,1 millió dollár. A korábbi legnagyobb nyeremény – amely még 2016-ban, alacsonyabb kamatszint mellett talált gazdára – 1,586 milliárd dollár lett volna a 30 éves kifizetés esetén, ám egy összegben a jelenleginél nagyobb, 983,5 millió dollár volt – írja a CNN.

Lottómilliárdos lett, de a családjának se mondja el, mert ellustulnak

Teljes testes jelmezben vette át a nyereményt.

A Powerball szelvénye 2 dollárba kerül, és 5 számot kell eltalálni 1 és 69 között, valamint egy bónusz számot 1 és 26 között. Ha mind a hat számot sikerül eltalálnunk, akkor nyerjük meg a főnyereményt. A játék 2015 előtt 1 és 59 között 5, és 1–35 között egy találatot igényelt, az új változat egyszerre növelte a kisebb nyeremények esélyét, és csökkentette a főnyeremény eltalálásának valószínűségét. 

A főnyeremény mint évjáradék értékét ráadásul a halmozódás mellett a Fed kamatemelései is segítették, így lett rekordnyeremény egy olyan összegből, amely valójában kisebb, mint a korábbi legnagyobb nyeremény.

Az Eurojackpot is rekordnyereményt kínál

A nemzetközi lottójátékban a maximális nyeremény 120 millió euró lehet, melyet a keddi sorsoláson érvényes szelvények el is nyerhetnek, mivel elérte a halmozódás a szükséges szintet. A játékban 50 számból 5-öt és 12-ből 2-t kell eltalálni ahhoz, hogy elhozzuk a főnyereményt. 

Magyarországon egyébként az ötös lottón volt a valaha volt legnagyobb nyeremény: két és fél évvel ezelőtt csaknem 6,5 milliárd forint volt a főnyeremény a játékon.