Meglehetősen nagy a jövés-menés az európai labdarúgó-topcsapatok háza táján. A Manchester Unitedről felröppent, hogy a Glazer család vizsgálja az eladás lehetőségét, és hasonló a helyzet Liverpool amerikai tulajdonosainál. A Chelsea-t nemrég értékesítették 4,25 milliárd fontért. Most a Paris Saint-Germain (PSG) katari tulajdonosai realizálnának a 2011-es befektetésük után némi hasznot, a klub legfeljebb 15 százalékát kínálják fel.

Fotó: Franck Fife / AFP

A Bloomberg információi szerint  a kisebbségi tulajdonra három komoly érdeklődőt választottak ki, az egyikük ajánlata a klubot 4 milliárd euróra értékeli. Ez megegyezik azzal az összeggel, amelyet Nasszer bin Ganim al-Helaifi katari üzletember, a PSG elnöke is említett egy korábbi, a Financial Timesnak adott interjújában. 

A befektetőjelöltek (két amerikai és egy európai) 7,5–15 százalékos tulajdonrészre tettek ajánlatot

 – értesült a hírgyünökség a tranzakcióra rálátó forrástól. Az elmúlt években Katar a nagybevásárlásairól vált ismertté, beszállt olyan multikba, mint a Glencore, a Volkswagen vagy London egyik emblematikus épülete, a The Shard

Az európai labdarúgóklubok rangsora
 

A PSG-ben a Quatar Sports Investment (QSI) 2011-ben vásárolt 70 százalékos részesedést nagyjából 50 millió euróért, a QSI mögött Tamim bin Hamád Al Táni sejk, Katar nyolcadik emírje áll. 2012 márciusában aztán megvették a teljes klubot. A csapat elnöke a közelmúltban jelentette be, hogy 

hamarosan elhagyják a csapat legendás arénáját, a Parc des Princes stadiont,

 miután kemény, de eredménytelen tárgyalásokat folytattak annak tulajdonosával, Párizs önkormányzatával az aréna eladásáról, illetve kibővítéséről. 

A PSG szándékai érthetők: kinőtték a nagy hagyományú stadiont, és miközben a legnagyobb versenytársaik sorra új üzleti modelleken alapuló létesítményeket hoznak létre (szállodákkal, szórakoztatóipari központokkal), ők hiába produkáltak százszor egyfolytában telt házas meccseket, a tömeg vásárlóerejét, a csapat marketingértékét nem tudják eurószázmilliókra váltani. A várakozások szerint a PSG 700 millió eurós árbevétellel zárja a szezont, ami nagyjából megegyezik a többi csúcskategóriás európai focicsapat bevételével. A Manchester United például nemrég 613 millió fontos rekordbevételről számolt be.