A világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC két üzemet fog felépíteni Arizonában az eredetileg tervezett egy helyett – írja a Nikkei Asia. A távol-keleti vállalat szerint a beruházásokra szánt összeget 40 milliárd dollárra növelik, ami jelentős emelkedés az eredeti 12 milliárd dolláros tervhez képest.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) Factory In Nanjing
Fotó: Getty Images

Az új, második üzem 2026-ben kezdi meg a termelést, és az első olyan gyár lesz az Egyesült Államokban, amely a legfejlettebb, 3 nanométeres csipeket fogja előállítani. Az első létesítmény 2024-ben kezdi meg működését 4 nanométeres félvezetők termelésével. A bővítés miatt 1600 helyett 4500 munkavállalót fognak alkalmazni.

Ha mindkét üzem teljes kapacitáson fog üzemelni, akkor évi 60 ezer csipet fognak előállítani, ami háromszoros növekedés az eredeti tervhez képest. A vállalat és a Fehér Ház bejelentése szerint az első ügyfelek között olyan cégek lesznek, mint az Apple, az AMD és az Nvidia.

Hálásak vagyunk a folyamatos együttműködésért, amely idehozott minket, és örömmel dolgozunk együtt partnereinkkel az Egyesült Államokban

– mondta Mark Liu, a TSMC elnöke. Ez nagy győzelem az Egyesült Államoknak is: Washington igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat amerikai földön létrehozni, miközben próbálja megakadályozni Pekinget, hogy hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. Egy ideig úgy tűnt, hogy Tajvan ellenáll az amerikai nyomásnak, mert csak úgy látják biztosítottnak a sziget védelmét, ha ott gyártják a legfejlettebb csipeket, ám a TSMC döntése azt jelzi, hogy Tajpej feladta álláspontját. 

Joe Biden amerikai elnök kedden ellátogat az épülő arizonai üzembe, ahová elkíséri az Apple, az Nvidia és a Micron vezérigazgatója, valamint a TSMC alapítója. Egyébként ez lesz a távol-keleti vállalat Tajvanon kívüli legnagyobb beruházása, és az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb külföldi beruházása. 

A fogyasztók is megérzik az amerikai–kínai csipháborút

Az Egyesült Államok és Kína közötti csipháború nyertesei a tajvani és a dél-koreai vállalatok lehetnek, miközben a kínai versenytársak kiesése miatt drágulhatnak a termékek, amit a fogyasztók fognak megfizetni. A geopolitikai feszültségek azokat az amerikai vállalatokat is érinteni fogják, amelyek korábban olcsó kínai gyártású félvezetőket importáltak vagy használtak.