Több francia szakszervezet is magasabb fizetéseket kér a Stellantis vállalattól.

Stellantis NV Chief Executive Officer Carlos Tavares Interview
Fotó: Cyril Marcilhacy / Bloomberg via Getty Images

Az amerikai–olasz–francia autógyártó konszern 29 százalékos bevételnövekedésről számolt be, és 13 százalékkal több autót értékesítettek a harmadik negyedévben, ami 42,1 milliárd eurós forgalmat hozott. A vállalat olyan ismert márkákat gyárt, mint a Citroen, a Peugeot, az Opel és a Fiat.

A Stellantis részvények árfolyama
 

Az öt szakszervezet közül a CFTC és a CFDT 7,3, a CFE-CGC 8,3, a Force Ouvriere pedig 8,5 százalékos béremelést kér. Az ötödik, a radikálisabb CGT ennél többet vár el, legalább nettó 2000 eurós havi minimálbért szeretnének minden Stellantis-dolgozónak, és havi nettó 400 eurós béremelést is követelnek, fizetési szinttől függetlenül.

A Stellantis szóvivője szerint a 6,3 százalékos miatt a 2023-as bértárgyalásokat korábban, december 1-jére előrehozva kezdik meg. 

Ezek az előrehozott tárgyalások a részét képezik azoknak a 2022-ben hozott intézkedéseknek, amelyekkel a dolgozók vásárlói erejét emeljük meg. A cél egy kiegyensúlyozott megegyezés, ami jó a vállalat munkásainak és a versenyképességnek is.

– mondta a szóvivő. A cég még szeptemberben fejenként 1400 eurós támogatást adott a francia munkásainak, és Olaszországban hasonló tervekről folynak tárgyalások.

A dolgozók fizetése folyamatosan veszít az értékéből az infláció miatt, így a béremelési követelések is egyre gyakoribbak lesznek. Múlt hónapban a Stellantis és más autógyártók dolgozóit képviselő olasz szakszervezetek is 8,4 százalékos fizetésemelést követeltek 2023-ra.

A Stellantis egyébként a kínai iPhone-gyáráról is híres Foxconn-nal fejleszt közösen elektromos autókat: