Az Európai Parlamentet megrázta a Katarral kapcsolatos uniós korrupciós botrány, amelynek eddigi csúcsa a testület alelnökének, Eva Kailinak a hét végi letartóztatása. Kaili, akit kedden megfosztottak alelnöki tisztségétől, várhatóan szerdán jelenik meg a brüsszeli bíróságon három másik, múlt hétvégén letartóztatott képviselővel együtt. 

Úgy tűnt, hogy az egyetlen jogszabály, amelyet Katar befolyásolhatott, egy vízummentes utazási megállapodás volt – ami elég kedvezőtlen, ha a vádak beigazolódnak, de semmiség, ha figyelembe vesszük, hogy Katarnak alig több mint 300 ezer lakosa van. A Politico beszámolója szerint a képviselők azt gyanítják, hogy Katar indokolatlanul befolyásolta a tárgyalásokat egy másik, sokkal nagyobb és jövedelmezőbb megállapodással kapcsolatban:

az EU és Katar között tavaly aláírt légi közlekedési megállapodásról.

Ezt a megállapodást a nagy uniós légitársaságok és szakszervezetek is bírálták, de az EU megvédte, mondván, hogy mindkét fél számára lehetőségeket biztosít.

Puzzle,With,The,National,Flag,Of,Morocco,And,European,Union
Fotó: Shutterstock

Karima Delli, az üzletet tárgyaló parlamenti közlekedési bizottság elnöke és a Zöldek frakciójának francia képviselője arra figyelmeztetett, hogy Katar beavatkozhatott a megállapodással kapcsolatos belső tanácskozásokba. Hozzátette, hogy a közlekedési bizottságnak iránymutatást kellene kérnie az Európai Bizottságtól, hogy tájékoztatást kapjon az és Katar közötti légi közlekedési megállapodás folyamatban lévő ratifikációs folyamatáról és a jóváhagyási eljárás kezdetéről. A bizottság szükség esetén feloldja a Katarral kapcsolatos dokumentumok és nyilatkozatok titkosságát – tette hozzá Delli.

A letartóztatott volt olasz szocialista EP-képviselőt, Pier Antonio Panzerit azzal vádolják, hogy nemcsak Katar, hanem Marokkó érdekében is támaszkodott volt parlamenti kollégáira, és mindkét országtól pénzt fogadott el. 

Ana Gomes volt portugál EP-képviselő a Twitteren azt írta, hogy nem csak Katar vásárol támogatást Brüsszelben, és úgy véli, jobban kellene ellenőrizni az afrikai állammal kapcsolatban álló uniós szervezeteket. 

Mint beszámolt, Marokkó kenőpénzzel akarta meghiúsítani a vitatott nyugat-szaharai régióról szóló határozatokat. 

2017-ig egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el hivatalosan Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett, arra azonban több ország is hajlott, hogy elfogadja a terület marokkói megszállását, ha az a királyság autonóm része lesz. 2020-ban az Amerikai Egyesült Államok elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett. 

Katar és Brüsszel – a korrupciós botrány közepette nem a Budapesttel való alkudozásra figyelnek

Az uniós politikát megrázta a korrupt szocialista házelnökhelyettes és társai ügye.