Recep Tayyip Erdogan török elnök az ukrán gabona exportját biztosító kereskedelmi folyosó más árukkal való kibővítéséről beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte vasárnap a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága. 

Grain Shipments From Ukraine Inspected In Turkish Waters
Fotó: Chris McGrath / Getty Images

A közlemény szerint Erdogan a beszélgetés során azt mondta: a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

A gabonafolyosóról szóló megállapodás még júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítésére, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három ukrán kikötőből a Fekete-tengeren, egy védett tranzitfolyosón keresztül.

Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megegyezés hatálya eredetileg novemberben járt volna le, ám meghosszabbították.

Az 1,5 millió lakosú Odessza péntek óta áram nélkül maradt, miután az oroszok drónokkal támadták az energetikai infrastruktúrát. A hírek szerint azonban a kikötő alternatív áramforrásokkal is rendelkezik, így bár akadnak fennakadások, a gabonaszállító hajók rendre kifutnak.

Erdogan és Putyin vasárnap energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett. Az utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török–orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török–szíriai határ szíriai oldalát 30 kilométeres sávban „meg kell tisztítani” az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. 

A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Törökország november 20-án légicsapás-sorozatot indított az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen. Később Erdogan többször hangoztatta, hogy Ankara „a megfelelő pillanatban újabb szárazföldi hadműveletet indíthat a régióban”. A fenyegető offenzíva tükrében Oroszország csapatokat küldött Tell-Rifát város térségébe, amelyet kurd erők ellenőriznek.