Nemcsak tartósan magas árakra kell berendezkedni, hanem arra is, hogy a támogatási rendszerek fenntarthatatlanná válnak hamarosan, a válság csak most kezdődik összességében – írja a Bloomberg. A kedvezőtlen forgatókönyvet azzal támasztják alá, hogy 

az idei tél után úgy kell Európának feltöltenie gáztárolóit, hogy szinte egyáltalán nem érkezik gáz Oroszországból, ami az LNG-ért folyó versenyt, így a cseppfolyós földgáz árát gerjeszti.

A versenyfutás egészen 2026-ig tarthat, amikor mind az Egyesült Államokban, mind Katarban nagyobb készlet válik elérhetővé.

LNG (Liquefied natural gas) tanker Rudolf Samoylovich, sailing under the flag of Bahamas, moors at the dock of the Montoir-de-Bretagne LNG Terminal near Saint-Nazaire, western France, on March 10, 2022. - Europe's dependency on Russian energy even caused the first crack in the West's unified response to Putin's aggression, with the EU this week shying away from a ban on Russian oil imports implemented by the United States and Britain.The EU imports about 40 percent of its natural gas from Russia with Germany, Europe's biggest economy, especially dependent on the energy flow, along with Italy and several central European countries.
Felértékelődik a cseppfolyósított földgáz


 

Ha mindent összeadunk, nevetségesen nagy összeg jön ki 

– hangsúlyozta az S-RM tanácsadó cég igazgatója. Martin Devenish szerint jövőre nehezebb lesz kezelni a válságot, ugyanis az európai gazdaságok jó része recesszióba zuhant. November végéig összesen 700 milliárd eurót költhettek el a kormányok a különböző támogatásokra. Ezzel szemben a Bloomberg és a Bruegel immár ezermilliárd dollárra teszi az átutalt összeget, ugyanis abból indultak ki, hogy a kormányok nagyjából kompenzálták szinte az összes háztartást.

az energiaár-támogatásra fordított összegek
 

Nem elég a spórolás

A nemrég megérkezett hideg időjárás próbára teszi majd az európai energiarendszert. Ugyanakkor már most látszik, hogy 

a háztartások nem takarékoskodtak eleget, ugyanis a múlt héten a német hálózati szabályozó hatóság arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztási szint kritikussá vált.

Az EU egészének idén 50 milliárd köbméterrel sikerült visszafognia a gázigényt, de a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint még így is 27 milliárd köbméter hiány jöhet 2023-ban.  Ha az orosz szállítások valóban nullára csökkennek, és az LNG-import visszaesik a tavalyi szintre. Felidézik, hogy az Oroszországból Nyugat-Európába tartó vezetékes gáz fő forrása az Északi Áramlat volt, amely szeptemberben egy szabotázscselekmény következtében megsérült. A régió továbbra is kap kis mennyiségű orosz szállítmányt Ukrajnán keresztül, de az energiainfrastruktúra bombázása veszélybe sodorja az útvonalat. Enélkül pedig jóformán lehetetlen újratölteni a tárolókat. 

A hiány megelőzésére az Európai Bizottság előírta, hogy februárig a tárolók minimális töltöttsége teljes kapacitásuk 45 százaléka alá nem kerülhet, nehogy a fűtési szezon végére kimerüljenek.

A photo shows the hard coal-fired power plant Scholven operated by the German energy group Uniper in Gelsenkirchen, western Germany on April 29, 2022. - According to media reports from April 28, 2022, Uniper is preparing to pay Russian gas in euros to be converted into roubles. Making transactions over this payment system are undermining the European Union's sanctions against Russia, critics say.
Fotó: AFP


Éleződni fog az LNG-verseny

Ugyan rekordon van az Európába irányuló LNG és Németországban úszó terminálokon várják a nyersanyagot, de a potenciálisan erősebb ázsiai gazdaságnövekedés, és egy esetlegesen hideg időjárás, illetve a kimerülő állami „bankszámlák” esetén már egyáltalán nem biztos, hogy Európa többletkapacitásokat tud lekötni a cseppfolyós földgázból. 
A helyzet éleződésére utal az is, hogy a Kínai Energiagazdasági Intézet szerint a kínai gázimport 2023-ban 7 százalékkal magasabb lesz, mint idén volt, már csak a Covid-korlátozások feloldása miatt is. Ezért az állami tulajdonú cég már belekezdett a jövő évi LNG-ellátás biztosításába, közvetlen versenybe száll Európával a tartalék szállítmányokért. 
Emellett Japán, a világ idei legnagyobb LNG-importőre, még stratégiai tartalék felállítását is fontolgatja, és a kormány a vásárlások támogatásáról dönthet.

Idén az átlagos TTF gázár 135 euró volt, júliusban 345 eurón csúcsot ért el. A Bloomberg vezető közgazdásza, Jamie Rush szerint ha az árak visszamennek 210 euróra, az importköltségek elérhetik a 5 százalékát. Ez az előre jelzett enyhe recessziót mély visszaesésbe billentheti.

A TTF-gázár alakulása
 

Az elszálló energiaárak önmagukban rombolják Németország versenyképességét, ugyanis a vezető európai gazdaság ipara a megfizethető áru energián alapult. 

A helyzet tehát nyomást gyakorol Olaf Scholz kancellár kormányára, hogy fenntartsa a gazdaság támogatását. Ezzel kapcsolatban Veronika Grimm, a német kormány gazdasági tanácsadója azt mondta, bármekkora kihívást is jelent, meg kell találjuk az egyensúlyt a gyárak működtetése, a háztartások támogatása, és a megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló fejlesztések dotálása között. Csak ez vezethet ki az energiahiányból – tette hozzá.  

A francia atomenergiában sem lehet bízni

A man takes pictures of the nuclear powerplant in Fessenheim, eastern France, on June 29, 2020 as an operation to switch off this French oldest nuclear plant got under way today, ending four decades of output that built the local economy but also attracted cross-border controversy. - The second and last reactor of the plant at Fessenheim in the east of France -- opened in 1977 and three years over its projected 40-year life span -- should go offline shortly before midnight, said state-owned power company EDF.
Fotó: AFP

Az Electricite de France SA több mint négy hónappal meghosszabbította két atomreaktor karbantartási leállását, ami megnehezíti az áramellátást Franciaországban és a szomszédos országokban. A Penly-2 erőmű újraindítását január 29-ről június 11-re halasztották, míg a Golfech-1 reaktort a tervezett február közepe helyett, csak  június 11-én indítják újra. Emellett a  Chattenom-3 reaktor leállítása is egy hónappal hosszabbodik, egészen március 26-ig, a Civaux-2 újraindítása pedig több mint egy hónappal, február 19-re csúszik.

A váratlan csőrepedések olyan mértékben lecsökkentik a termelést, hogy Franciaország energiabehozatalra szorul, pedig általában kulcsfontosságú exportőr szokott lenni. 

A Bloomberg szerint a francia hálózatüzemeltető arra figyelmeztet, hogy a hidegebb hónapokban villamosenergia-hiány várható. Az elhúzódó karbantartás mellett 2024-re halasztották egy újabb reaktor beindítását Nyugat-Franciaországban. Ez a projekt egyébként egy évtizedes késésben van. 

Tovább csökkentené a gázárplafont az Európai Unió

Az EU soros elnökségét betöltő cseh kormány azt javasolta, hogy a plafont 188 euróra csökkentsék megawattóránként, szemben az Európai Bizottság által a múlt hónapban javasolt 275 euróval. A gázársapka további csökkentése esetén szinte borítékolni lehet, hogy nehezebben jut majd Európa gázhoz. Az intézkedés ellentmondásos mivoltát jól leírják a svéd energiaügyi miniszter szavai. Ebba Busch szerint elképesztően nehéz előrejelezni egy ilyen korrekció hatásait. Ami kedvező, hogy még a hatályba lépés előtt számtalan elemzést kapunk majd a lépés hatásairól. 
Jozef Sikela cseh ipari miniszter kijelentette, hogy „határozottan” hisz abban, hogy az egyezség lehetséges, ugyanis el kell kerülni a nyáron tapasztalt gázárkiugrásokat. 
Németország, a régió legnagyobb gazdasága azonban óva intett a rendszeres piacbefolyásolástól. 
Közben az európai gáztárolók átlagos töltöttségi szintje 84 százalékra csökkent, miután a hidegebb időjárás felpörgette a fogyasztást. A szeles időjárás némileg megkönnyíti a helyzetet, ugyanis Nagy-Britanniában a szélenergia a villamosenergia-termelés csaknem felét adja. Emellett a kemény fagyok után az elkövetkező napokban Északnyugat-Európában is enyhül az időjárás.