Az eurózóna fizetéseinek gyors növekedése fokozza a már egyébként is magas inflációt, ezért vissza kell fogni a béremelkedés ütemét – nyilatkozta Christine Lagarde egy horvát lapnak. Az Európai Központi Bank július óta összesen 2,5 százalékponttal emelte a kamatlábakat, hogy megállítsa az történelmi megugrását. A jövőben várhatóan további szigorításokról fog dönteni a testület – írta meg a Reuters Connect.

ECB press conference in Frankfurt
Christine Lagarde.
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Tudjuk, hogy a bérek nőnek, de ez a vártnál gyorsabb ütemben zajlik. Ez fokozza az inflációt, amelyet végül sokkal nehezebb lesz visszaterelni a 2 százalékos célszint felé

– mondta Lagarde. Az EKB elnöke arról nem beszélt, hogy milyen lépésekkel lehet az inflációt a célszint felé terelni, de kijelentette, hogy minden szükséges intézkedést meg kell tenni. Az eurózóna inflációja jelenleg 10 százalék körül van.

Horvátország január elsején csatlakozik az eurózónához a blokk 20. tagjaként. A horvát belpolitikában vitákat kavar az euró bevezetése, mivel jelenleg nehéz a gazdasági helyzet az unióban.

Vigyáznunk kell, hogy a fiskális intézkedések ne szilárdítsák meg az inflációt

– mondta Lagarde. Hozzátette, hogy az eurózóna várhatóan recesszióba kerül a télen, ezt pedig az energiaköltségek növekedésével magyarázta. A központi bank vezére kiemelte, hogy a gazdasági visszaesés rövid és sekély lesz, ha nem érik további sokkok a gazdaságot.

Annyi kunát dobnak ki a horvátok, hogy 124 zágrábi villamost töltene meg

A horvát jegybankelnök elmondta, 124 zágrábi villamosnak megfelelő fémpénz beérkezésére számítanak a következő három évben. Boris Vujcic hozzátette, ekkora mennyiségű érmét az országban sehol sem tudnak tárolni, így erre megoldást kell találni. A fémpénzt valószínűleg értékesítik nyersanyagként, de csak akkor, ha már nem lehet beváltani őket.