Nemzetközi gazdaság

Rendkívüli állapotot hirdettek Peruban

Harmincnapos rendkívüli állapotot rendelt el Peru átmeneti kormánya szerdán az őrizetbe vett korábbi elnök támogatóinak erőszakos tüntetései miatt. Felfüggesztették a lakosok szabad mozgásához és gyülekezéséhez való jogait, veszélybe kerülhet az export és az ország pénzügyi stabilitása.

Immár egy hete tartanak az utcai demonstrációk és a tüntetők összecsapásai a rendfenntartókkal, de a kedélyek továbbra sem csitulnak. Pedro Castillo volt elnököt múlt héten vették őrizetbe és távolították el a hatalomból. Hívei követelik, hogy engedjék szabadon és állítsák vissza a régi kormányt. 

Alberto Otárola védelmi miniszter vandalizmusnak nevezte a tüntetéseket, amelyeket a katonasággal és a rendőrséggel akarja leverni. A katonaság már kedden irányítása alá vette a kiemelt közlekedési csomópontokat, így a repülőtereket is. 

Peruban a lázongások azután kezdődtek, hogy Pedro Castillo múlt héten sikertelenül próbálta feloszlatni a törvényhozást. 
Fotó: Ernesto Benavides / AFP

A védelmi miniszter bejelentette, hogy felfüggeszti a peruiak szabad mozgásához és gyülekezéséhez való jogait. Kijárási tilalom bevezetéséről a későbbiekben dönthetnek. A lázongások miatt eddig több százan megsérültek, heten pedig meghaltak.

Castillo a múlt héten szerette volna megakadályozni, hogy a kongresszus korrupció miatt felelősségre vonja. A dél-amerikai vezető fel akarta oszlatni a testületet, és magához ragadta volna az igazságszolgáltatási döntéshozatalt. Ebben azonban a hadsereg, a rendőrség, de még a saját kabinetje sem volt hajlandó támogatni. Így az elnök kénytelen volt elmenekülni, de néhány órával később elfogták. A  kongresszus elsöprő többséggel felmentette tisztségéből a politikust, az állam vezetését ideiglenesen Dina Boluarte alelnök vette át.

Newly Elected President Pedro Castillo Celebrates Victory After Runoff LIMA, PERU - JULY 19: Newly Elected President of Peru Pedro Castillo waves supporters with his running mate Dina Boluarte during a celebration after being confirmed as new president of Peru at the campaign headquarters on July 19, 2021 in Lima, Peru. 43 days after the presidential runoff, officials announced Castillo as Peru's new president with 50,12% of the votes against Keiko Fujimori with 49,87%. (Photo by Ricardo Moreira/Getty Images)
Castillo és Boluarte a választási győzelmük után.
Fotó: Ricardo Moreira

A hatalomból eltávolított szélsőbaloldali Castillo a letartóztatását jogtalannak minősítette, és a börtönből szólította fel támogatóit, hogy a szabadon bocsátása érdekében tüntessenek. Twitter-üzenetében azt állította, hogy megalázták, rosszul bánnak vele, és túszul ejtették, továbbá, hogy Boluarte a jobboldaliakkal szövetkezve puccsal bitorolta el tőle a hatalmat.

Felhívására több ezer tüntető követeli Boluarte távozását és a kongresszus feloszlatását. Utakat zártak le, emiatt akadozik az élelmiszer- és a vízellátás. A blokádok veszélyeztetik fontos bányák termelését is, ami azért lényeges, mert a dél-amerikai állam a világ második legnagyobb réztermelője. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy fennakadások lehetnek a rézexportban. 

A helyi média szerint Peru 24 régiójából jelenleg 13-ban vannak zavargások. Boluarte a válság feloldására előrehozott választásokat tervez.

Vice President Dina Boluarte sworn in as Peru's new leader after Congress removes President Pedro Castillo LIMA, PERU - DECEMBER 07: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "CONGRESS OF REPUBLIC OF PERU / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Vice President Dina Boluarte swears in as Peru's new leader after Congress removes President Pedro Castillo in Lima, Peru on December 07, 2022. Peruâs Congress swears in Dina Boluarte, Pedro Castilloâs former vice president, as the countryâs new and first-ever female president. Peru has seen a series of presidents removed from office or imprisoned on allegations of corruption over the past three decades. Castillo is the latest of a long line of presidents whose terms ended prematurely amid chaos and scandals. (Photo by Congress of Republic of Peru / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Az alelnököt eskették fel ideiglenes elnöknek.
Fotó: Anadolu Agency / AFP

A kongresszust, az elnökséget, a törvényhozást és más kulcsfontosságú intézményeket tömörítő perui államtanács szerda hajnalban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásáról biztosította Boluartét, és a közrend azonnali helyreállítását szorgalmazta.

Az Egyesült Államok, az és az Egyesült Királyságszintén  támogatásukról biztosították az átmenti elnököt, ugyanakkor Mexikó diplomáciai kapcsolatait felfüggesztette a dél-amerikai országgal. Kolumbia, Argentína és Bolívia sem ismerte el a vezetőváltást.

Nicholas Watson latin-amerikai szakértő arról írt, hogy 

tágabb értelemben a tiltakozásokat az egész politikai osztály iránti csalódottság vezérli, és a kongresszust korruptabbnak látják a volt elnöknél, sőt a törvényhozás még népszerűtlenebb is nála.

A legfelső bíróság hamarosan arról dönt, hogy az összeesküvéssel és lázadással vádolt politikus őrizetbevételét meghosszabbítsák-e másfél évvel – írja a Financial Times

A zavargások következtében a gazdasági stabilitás megőrzéséhez az új perui kormánynak gazdaságélénkítő intézkedéseket kell hoznia.

Alex Contreras Miranda új gazdasági és pénzügyminiszter miniszter leszögezte, hogy a pénzügyi hiánycélt mindenképp tartani fogják. 

Peru az idei évre 2,5 százalékos GDP-arányos, jövőre 2,4 százalékos hiánycélt tűzött ki. A gazdaság idei növekedési ütemét a korábbi 3,3 százalékról már múlt hónapban 2,7-3 százalék környékére csökkentette.

A Standard & Poor’s hitelminősítő hétfőn stabilról negatívra csökkentette a 32 millió fős ország gazdaságának kilátásait és a más intézetekkel összhangban, további leminősítést helyezett kilátásba. Az egy hete tartó tüntetések körülbelül napi 80 millió sol, azaz csaknem 8 milliárd forint kiesést okoz a gazdaságnak. Ezek ellenére a miniszter bízik a fiskális és monetáris politika erejében, és elzárkózik az előrejelzések felülvizsgálatától.

A hitelminősítők legnagyobb aggodalma, hogy a politikai változások a fiskális politikában törést okoznak, de ez eddig soha nem történt meg, és most sem fog – mondta a miniszter.

A technokrata Contreras korábban éveket dolgozott a pénzügyminisztériumban és a jegybankban – emlékeztetett a Reuters.

Galériánk a tüntetésekről:

 

Peru zavargás Pedro Castillo leminősítés réz szükségállapot rendkívüli állapot blokád tüntetések átmeneti kormány standard and poor's
Kapcsolódó cikkek