Svédország kiadta Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár kurd szervezet egyik tagját – jelentette az Anadolu török hírügynökség. Mahmut Tat 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat évi és tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték a PKK-val való kapcsolata miatt. Az Anadolu jelentése szerint a menedékkérelmét elutasították. A TRT török állami televízió jelentése szerint Tatot pénteki isztambuli megérkezése után után őrizetbe vették, majd a szombati bírósági kihallgatás után börtönbe szállították szintén Isztambulban.

NATO sapka
Fotó: Shutterstock

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy Svédország és – és kisebb mértékben – Finnország a Törökország és az által terrorszervezetnek tartott PPK és más csoportok tagjainak ad menedéket.

Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal, és feloldja szíriai török hadműveletek miatt elrendelt fegyverembargót.

A konszenzussal hozza meg döntéseit, így a két ország felvételéhez szükség van mind a harminc tagállam támogatására. Csak Törökország ellenzi a felvételüket.

A nemrégiben hivatalba lépett új svéd kormány nyitottabb a tárgyalásokra, és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a héten úgy ítélte meg, hogy a két ország "kedvező lépéseket" tett.

Magyarország februárra ígérte a svéd–finn NATO-csatlakozás ratifikálását

A finn külügyminiszter szerint pozitív üzenet, hogy Magyarország nem köti előfeltételekhez a finn és svéd NATO-csatlakozást.