Nagyon nagy a valószínűsége, hogy az Európai Uniót a közeljövőben orosz hekkertámadások miatt kiterjedt áramkimaradások (blackout) sújtják – mondta Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter a Die Welt című német lapnak.

German-Austrian Aviation Security Agreement
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kérdés nem az, hogy megtörténik-e az összeomlás, hanem az, hogy mikor, az orosz hekkertámadás a nyugati energiaellátás ellen a hibrid hadviselés egyik eszköze – tette hozzá. 

Nem szabad úgy tennünk, mintha ez csak puszta elmélet lenne. Fel kell készülnünk az áramkimaradásokra Ausztriában és egész Európában.

Tanner hangsúlyozta, hogy 

az osztrák polgárok egyharmada legkésőbb az áramkimaradás negyedik napján már nem tudná ellátni magát. 

Ezért nyugati szomszédunk fegyveres erői 2025-ig úgy alakítanak át összesen száz laktanyát, hogy legalább két hétig képesek legyenek ellátni magukat árammal. Emellett úgynevezett biztonsági szigeteket is kialakítanak, amelyek vészhelyzetben a civil segítők és a rendfenntartó erők kapcsolattartó pontjai lehetnek.

Az osztrák néppárti politikus amúgy nem számít rá, hogy az ukrajnai háború hamarosan véget ér. Oroszországnak hatalmas anyagi és katonai tartalékai vannak – mondta. 

Szerencsére Ukrajna nagyon fontos sikereket ért el, de hatalmas területet kell megvédenie, ezért kérdés, hogy lesz-e valaha is győztes ebben a háborúban

– folytatta.

Tanner mindezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy összpontosítson a tárgyalásokra az ukrajnai háború befejezése érdekében, és működjön együtt Ukrajnával ebben a kérdésben. 

Fontos, hogy a háttérben folyjanak a tárgyalások, és hogy ismét nagyobb hangsúlyt kapjon a diplomácia

– mutatott rá.

A miniszter szerint egyes uniós tagállamok azon az állásponton vannak, hogy Ukrajnának mint szuverén államnak egyedül kell eldöntenie, hogy mikor tárgyaljon, és mi legyen a tárgyalások célja. 

De lehet ezt úgy is látni, hogy a Nyugatnak, amely hónapok óta fegyverekkel és eurómilliárdokkal támogatja Ukrajnát, Kijevvel együtt kell kitalálnia, hogy meddig érdemes folytatni ezt a háborút, és mikor van értelme  tárgyalásokat kezdeni a megfelelő formában

– emelte ki végül a bécsi védelmi miniszter.

Karácsonyi ajándék: újabb energiaár-támogatás jön a cégeknek Ausztriában

Nem kerülhet előnybe a német ipar, gyorsan kell lépni – jelentette be az osztrák kancellár.