A támogatáscsomagot még karácsony előtt bejelenthetik, mert 

a németországi gázárfékre Ausztriának reagálnia kell, nem kerülhet versenyelőnybe a német ipar

– jelentette ki Karl Nehammer kancellár az ORF műsorában. A szükséges intézkedésekről most is folynak a tárgyalások a pénzügy-, a gazdasági és az infrastruktúra-fejlesztési minisztérium között, de a dotáció még karácsony előtt elérhető lesz.

Karl Nehammer elsősorban a gazdasági kérdésekkel foglalkozik

Emellett a lakás- és fűtéstámogatás bővítésére meghirdetett 500 millió euróból 50 millió eurót a hajléktalanság, a kilakoltatások megelőzésére kell fordítani.

„Már csak a kilakoltatás veszélye esetén is lépni kell” – tette hozzá a kancellár a Kronen Zeitung szerint.

A közszolgálati televízió műsorában a kancellár hosszan beszélt a cégek támogatásáról, de nem kívánt foglalkozni azzal, hogy pártja, az ÖVP  visszaszorult a harmadik helyre a támogatottság arányát nézve. Azt mondta, 

a következő 2024-es nemzeti tanácsi választásig kizárólag a gáztárolók töltöttsége és az szintje érdekli őt. 

Hozzátette, a szavazatok, a támogatottság csak a választások napján érdekes. Annyit azonban hozzátett: „Nem titok, hogy nehéz most az ÖVP elnökének lenni, de ez sajnos cseppet sem érdekli a gazdasági válságot.”

Az osztrák statisztikai hivatal szerint Ausztriában novemberben, 10,6 százalékra mérséklődhetett az éves infláció az októberi 11 százalékos csúcs után. A mérséklődés a háztartási energia és az üzemanyagárak enyhe csökkenésének köszönhető.

A reálgazdaság dacol az inflációval: Bécs legrégebbi péksége is elbocsátotta alkalmazottainak egy részét.


Az utóbbi napokban heves reakciót váltott ki, hogy az osztrák belügyminiszter megvétózta Románia csatlakozását a schengeni övezethez.