Dél-Korea pénteken újabb szankciókkal büntette Észak-Korea növekvő nukleáris fegyver- és rakétaprogramjának támogatóit, nyolc személyt és hét szervezetet. A lépés, amely megtiltja a dél-koreaiaknak, hogy engedély nélkül bármilyen típusú üzletet folytassanak velük, nagyrészt szimbolikus jelentőségű, mert a két ország között kevés pénzügyi ügylet zajlik.

SEOUL, SOUTH KOREA - 2022/11/17: A TV screen shows a file image of North Korea's missile launch during a news program at the Yongsan Railway Station in Seoul. North Korea fired one short-range ballistic missile (SRBM) into the East Sea on 17 November, its second missile provocation in a little over a week, according to the South Korean military.The Joint Chiefs of Staff (JCS) said it detected the launch from the Wonsan area in Kangwon Province at 10:48 a.m., and that the missile flew some 240 kilometers at an apogee of around 47 km at a top speed of Mach 4.Shortly before the launch, the South and the U.S. staged a "preplanned" missile defense exercise involving the allies' Aegis-equipped destroyers, the JCS said.
Észak-Korea, rakéta, szankció
Dél-Korea újabb szankciókkal büntette Észak-Korea nukleáris fegyver- és rakétaprogramjának támogatóit.
Fotó: Getty Images

A most bejelentett döntés azonban heves reakciót válthat ki Észak-Koreából, amely a múlt hónapban élesen bírálta, elmeháborodottnak és vad kutyának nevezte Jun Szok Jol dél-koreai elnököt azt követően, hogy Szöul közölte, további egyoldalú szankciók bevezetését fontolgatja.

A dél-koreai büntetőintézkedéseket nem sokkal azután jelentették be, hogy az amerikai pénzügyminisztérium is ismertette, hogy szankciókat vetett ki az Észak-Koreát kormányzó Koreai Munkapárt három tagjára, akik szerepet játszanak az ország nukleáris és ballisztikus fegyvereinek fejlesztésében.

A dél-koreai külügyminisztérium szerint az ország a szankciókkal az észak-koreai fegyverkezési fenyegetés fokozódására reagált, miután Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt a múlt hónapban, amely képes az amerikai szárazföld elérésére.

A Szöul által büntetett nyolc embert és hét vállalatot Washington már korábban szankciókkal sújtotta, mert részt vettek az ENSZ Biztonsági Tanács szankcióit kijátszó, fegyverprogramjának finanszírozására irányuló észak-koreai erőfeszítésekben – tájékoztatott a szöuli tárca.

A leendő diktátor hercegnői élete: Kim Dzsongun lányának eddig nem kellett szembenéznie az észak-koreai valósággal

Egy hete mutatta meg ország és világ előtt kislányát a kommunista vezető. Szakértők szerint ez egyértelmű üzenet, hogy őt szánja utódjának.

A szankciókban felsoroltak között négy különböző észak-koreai bank hat tisztviselője, egy tajvani és egy szingapúri állampolgár szerepel. A megbüntetett vállalatok közül négy észak-koreai kereskedelmi és hajózási cég, a másik három pedig szingapúri székhelyű hajózási vállalat.

Dél-Korea októberben szankciókat vezetett be 15 ember és 16 szervezet ellen. A vád az volt ellenük, hogy támogatták Észak-Korea fegyverkezési tevékenységét. Öt év alatt ez volt Szöul első egyoldalú szankciója Phenjannal szemben.

Észak-Korea idén rekordsebességgel fokozta fegyverkísérleteit, több tucat rakétát, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat tesztelt. Phenjan igyekezett kihasználni, hogy a nemzetközi közösség figyelme Oroszország ukrajnai háborújára összpontosult, így akarta előmozdítani fegyverprogramját, növelni a nyomást Washingtonra és Szöulra.