A Fed kutatása szerint az Egyesült Államok 50 tagállamának több mint felében a lassuló gazdasági aktivitás jelei mutatkoznak, átlépve azt a küszöböt, amely általában jelzi a visszaesés közeledtét – írta a Reuters.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. Fotó: Mandel Ngan / AFP

A St. Louis-i Fed szerdán közzétett jelentésében azt írja, hogy ha 26 állam határain belül csökken az aktivitás, akkor nagy az esély arra, hogy az ország egésze recesszióba süllyedhet.

A Fed adatai alapján októberben 27 államban csökkent a gazdasági aktivitás, ami általában garantálja, hogy visszaesés várható.

Ugyanakkor a jelenleg mérhető értékek nem érik el azokat a számokat, amelyeket más recessziók előtt tapasztalhattunk. Például a 2020-as rövid és meredek visszaesés előtt 35 államban volt visszaesés.

A San Francisco-i Fed által kedden közzétett jelentése szerint a munkanélküliségi ráta változásai is hasonló gazdasági változásokra figyelmeztethetnek. A történelem során bekövetkezett recessziók előtt 8 hónappal a elérte mélypontját, majd elkezdett meredeken felfelé mozogni. Ez azonban eddig elmaradt, a szeptemberben mért 3,5 százalékos mélypont után a ráta stabilan tartotta magát, októberben és novemberben is 3,7 százalékon állt.

a fed-alapkamat alakulása
 

Ahhoz, hogy a Fed elérje a céljait az inflációs fronton, az amerikai gazdaságnak nagyjából kétmillió munkahelyet kellene elveszítenie, ami egy olyan recessziót jelentene, mint az 1991-es és a 2001-es

– vélekedett Tim Duy, az SGH Macro Advisors vezető közgazdásza.

A recessziós aggodalmakat elsősorban a Fed erős inflációellenes intézkedési okozzák és sok kritikus szerint a jegybank csak erre koncentrál, háttérbe szorítva az amerikaiak foglalkoztatását, miközben a két érték ugyanolyan fontos. A Fed tisztviselői ezzel nem értenek egyet, szerintük az árstabilitás visszatérése nélkül a gazdaság nem tud talpra állni.

Mi több, a hónap elején tartott Federal Open Market Comittee ülésén Jerome Powell, a jegybank elnöke elmondta, hogy a jegybank jelenlegi kilátásait nem tekinti recessziós előrejelzésnek, tekintettel arra, hogy a növekedés várhatóan pozitív marad, mindössze az esélyek nőttek meg. Hozzátette, hogy sok minden továbbra is bizonytalan.

Nem hiszem, hogy bárki tudja, lesz-e vagy sem, és ha lesz, akkor az mély lesz-e vagy sem. Egyszerűen nem lehet tudni

– közölte Powell.