Tavasszal az USA-ban a korábbi években szokásosnál kétszer több felújítást és fejlesztést terveznek az olajfinomítókon, hogy pótolják a világjárvány és az energiaválság miatti kimaradásokat. A széles körű, átmeneti leállások üzemanyaghiányhoz is vezethetnek – írta a Reuters.

The Apollo Voyager crude oil tanker anchored in the Pacific Ocean off the coast near the Chevron El Segundo oil refinery on November 16, 2021 as seen from Manhattan Beach, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az IIR Energy adatszolgáltató jelentése szerint májusig legalább tizenöt amerikai olajfinomítóban várhatók karbantartási munkálatok, amelyek kettőtől tizenegy hétig tarthatnak. Az IIR szerint február közepéig napi 1,4 millió hordóval fog csökkenni a feldolgozói kapacitás, amely az ötéves átlag duplája.

A tervezett leállások miatt – mivel ezek egybeesnek a következő uniós szankciók kezdetével – a benzin- és gázolajkínálat átmenetileg beszűkülhet, az árak pedig megemelkedhetnek.

Az Európai Unióban február 5-én lép életbe az orosz kőolajtermékek behozatalára vonatkozó tilalom, ami jelentősen megnövelheti az amerikai üzemanyagok iránti keresletet.

Sok üzem nem akarta leállítani a termelést tavaly, amikor ki kellett pótolni az üzemanyaghiányt, de ezt a munkát el kell végezniük, mielőtt nagyobb hibák lépnek fel a rendszerben

– mondta John Auers, a Refined Fuels Analytics elemzője.

A Marathon Petroleum, a Valero Energy, az Exxon Mobil, a Phillips 66, a PBF Energy és a BP az IIR szerint idén télen és tavasszal több finomítót is le fog állítani. Ezzel szemben a TotalEnergies a texasi Port Arthur-i finomítójában újraindítja a legtöbb egységét, miután december végén több is leállt a fagyos időjárás miatt.

Bár a leállások az közepén óriási problémát is okozhatnak, hamarosan új kapacitás jelenik meg a piacon. 

Az Exxon ebben a hónapban indította el a texasi Beaumont finomítójának 2 milliárd dolláros bővítését, az iraki Karbala olajfinomító várhatóan márciusban indul, a kuvaiti al-Zour finomító napi 615 ezer hordó kapacitású második üteme pedig a következő negyedévben.