Nemzetközi gazdaság

Mindent felborított az energiaválság: Svédország lett Európa legnagyobb áramexportőre

A kontinens hálózati elosztását jelentősen átalakította az energiaválság, a franciák hiányban szenvednek, míg Nagy-Britannia, Hollandia és Spanyolország átmenetileg az élmezőnybe került.

Az Európát érintő tavaly felborította az országok közti áramkereskedelmet, és Svédországot a blokk legnagyobb exportőrévé tette, miután Franciaország atomerőmű-rendszerében a korszerűsítések miatt kiesések voltak – írta a Bloomberg.

Centrale nucléaire d'Oskarshamn La centrale nucléaire d'Oskarshamn, en juillet 1974, Suède. (Photo by Michael SERRAILLIER/Gamma-Rapho via Getty Images)
Fotó: Michael Serraillier

A Rystad Energy által elemzett európai villamosenergia-átviteli hálózat (ENTSO-E) adatai alapján Svédország 2022-ben 33 terawattórát küldött más államokba, és ezzel első alkalommal a régió legnagyobb szolgáltatójává vált. Tavaly más országok helyzete is átalakult, az Egyesült Királyság, Hollandia és Spanyolország is először lett nettó exportőr.

Az európai áramkereskedelmet gyökerestül felforgatta, hogy az orosz–ukrán háború következtében Moszkva csökkentette a térségbe irányuló gázszállításokat, miközben Franciaország az elöregedő atomreaktorait fejleszti.

A franciák ennek következtében a legnagyobb ellátóból a második legnagyobb importőrré váltak alig egy év leforgása alatt.

Az energiapiaci zavarok az infrastruktúra biztonságára és az hálózatai összekapcsolásának a fontosságára hívták fel a figyelmet. Bár a kontinens bizonytalan és átalakuló energiaellátása aggodalommal tölti el a lakosságot, a nemzetközi villamos hálózat felújított rendszerösszekötői komoly védelmet nyújtanak az áramkimaradások ellen, és biztosítják, hogy egy ország sem marad a sötétben. A rendszert úgy alakították ki, hogy minimumra csökkentse a fizikai károk és a kibertámadások kockázatát.

Az EU arra ösztönzi a tagállamait, hogy a biztonság érdekében végezzenek további fejlesztéseket és hálózati bővítéseket, hogy 2030-ra a régió 27 országa képes legyen arra, hogy energiatermelésének 15 százalékát importálja, ezzel felkészülve a mostanihoz hasonló vészhelyzetekre.

 

 

Svédország energiaválság áramellátás Franciaország entso-e
Kapcsolódó cikkek