Nemzetközi gazdaság

Ársapka-reakció: Moszkva jelentősen visszafogja az olajkitermelést

Az oroszok reagáltak, és már el is indult felfelé a kőolaj ára: 5-7 százalékos csökkentéssel és exportkorlátozásokkal válaszolnának a nyugati olajársapkára.

Karácsony előtt felkavarta az olajpiacokat az orosz döntés, amely a termeléscsökkentéssel és az eladások leállításával torolná meg az valamint a G7-országok lépését – írta a Reuters.

Natural gas production in Siberia
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Oroszország  5-7 százalékkal is csökkentheti az olajkitermelését 2023 elején, mivel a nyersolajra és az olajtermékekre vonatkozó árkorlátozások miatt leállítja az eladást a döntést támogató államoknak

– közölte Alekszander Novak miniszterelnök-helyettes pénteken.

Novak a Nyugat által bevezetett olajársapkára adott orosz válaszlépésekről most beszélt először részletesen, és úgy gondolja, hogy a csökkentések napi 500-700 ezer hordónyit tennének ki.

Az Európai Unió, a G7-országok és Ausztrália december 5-én vezetett be árplafont az orosz olajra, meghatározva a 60 dolláros hordónkénti limitet, amely csatlakozott az EU tengeri szállításra vonatkozó embargójához. Az USA, Kanada, Nagy-Britannia és Japán is hasonló ígéreteket tett.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön jelentette be, hogy jövő hét elején rendeletet ad ki, amelyben részletezi a bővebb válaszlépéseket. A kereskedők és a piaci elemzők számításai szerint az orosz olajexport decemberben 20 százalékkal csökkenhet az előző hónaphoz képest.

 

Az orosz kínálattal kapcsolatos aggodalmak miatt pénteken az olaj ára is megugrott. A brent 73 centtel, azaz 0,9 százalékkal, hordónként 81,71 dollárra drágult, míg a WTI nyersolaj hordónként 78,40 dolláron, 91 centtel, azaz 1,2 százalékkal magasabban állt.

Az olajárakat az orosz döntés mellett az USA-t sújtó téli viharok is befolyásolják. Az ünnepi szezon idején, amely egyes előrejelzések szerint minden idők egyik legforgalmasabb időszaka lehet, 4400 amerikai járatot töröltek, valamint az autósforgalom is leállt, és ez az Atlanti-óceán mindkét partján lenyomta az olajárakat.

A piacra a világ második legnagyobb olajfogyasztójában, Kínában megugró koronavírus-fertőzések , a további globális kamatemelések és az üzemanyag-fogyasztást mérséklő is hatással van, ezek a tényezők pedig továbbra is visszafoghatják az olajárak növekedését.

 

olajársapka olajár WTI Oroszország USA EU G7 Brent
Kapcsolódó cikkek