Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) 37 oldalas jelentésben foglalta össze első megállapításait a február 15-én bevezetendő uniós gázársapkáról, amelyet elküldött Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős biztosnak. A jelentés szerint a hatóság eddig nem azonosított ugyan jelentős hatásokat az Európai Unió pénzpiacaira, ez azonban nem jelenti azt, hogy ilyenek nem lesznek a jövőben.

Vintage heating radiator with wool knitted winter hat and scarf. The electricity and gas bill goes up, European energy crisis concept. Background copy space, room for text. Vintage heating radiator with wool knitted winter hat and scarf. The electricity and gas bill goes up, European energy crisis concept. Background copy space, room for text.
Fotó: Helin Loik-Tomson


A jelentés szerint a gázársapka negatívan hathat a gázpiacok működésére, erősítheti a spekulációt, alááshatja az uniós országokban a pénzügyi stabilitást és potenciálisan visszafoghatja a likviditást az európai tőzsdén kereskedett gázpiacokon. A kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat, növekedhet a gázpiacon kívül lebonyolított tranzakciók száma, ami tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát, egyúttal teret ad a spekulációnak.

Az Európai Unió decemberben egyezett meg a gázársapkáról, megawattóránként 180 euróban korlátozza a földgáz árát. Az intézkedés célja a szélsőséges piaci kilengések megakadályozása, de sok elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az ármaximálás valószínűleg nem éri majd el a kívánt hatást, de felboríthatja a piacot.
Az ESMA jelentése szerint azonban, ha a gázárak a felső határértéket felé közelítenek, akkor a piaci szereplők valószínűleg megváltoztatják magatartásukat, hogy elkerüljék ezt vagy felkészüljenek rá. 

Bár ez a magatartás egyéni szinten racionálisnak tűnne, a tágabb piaci környezetben jelentős és hirtelen változásokat idézhet elő, ami hatással lehet a piacok szabályos működésére és végső soron a pénzügyi stabilitásra

– figyelmeztnek a jelentésben.
A Fidesz szerint ezek a megállapítások alátámasztják a párt és a magyar kormány által az első perctől képviselt álláspontot, hogy a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, amelyet nem lenne szabad bevezetni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt hangsúlyozta, hogy a gázársapka körüli szerencsétlenkedésre fordított hónapokat az EU-nak inkább értelmes kérdésekkel, például új energiaforrások keresésével és az infrastruktúra fejlesztésével kellett volna töltenie.

A gázársapkától egyébként jelenleg messze vagyunk, a szokatlanul enyhe télnek és a feltöltött tárolóknak köszönhetően 60 euró alatt jár jövő hónapi szállításra egy megawattórányi földgáz ára az Európában irányadó holland TTF-gáztőzsdén.