Hosszú vita után megegyezett az hétfőn a gázársapkáról. A megállapodás szerint megawattóránként 180 euróban korlátozzák a földgáz árát, de visszavonják az ársapkát, ha „káros hatások” jelentkeznek a gázellátásban és -kereskedelemben annak bevezetése kapcsán.

FILED - 08 December 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: View of a handwheel of the shut-off valve of a gas pipeline on the construction site for integrating LNG into the gas network. The approximately three-kilometer-long gas pipeline leads from the floating LNG terminal on the Elbe to the regional gas distribution network of Schleswig-Holstein Netz. (to dpa "LNG project for Günther prime example of planning acceleration")
Kérdés, hogyan reagálnak az exportőrök az ársapkára

A 2023. február 15-én induló rendszernek van egy második eleme is: a tőzsdei árnak három napig a plafon felett kell lennie, és megawattóránként 35 euróval magasabbnak kell lennie a cseppfolyósított földgáz (LNG) világpiaci áránál. Az S&P Global Commodity Insights számításai szerint ha az év elejétől fogva élt volna a gázársapka, akkor több mint 40 napon át alkalmazták volna, augusztusban és szeptemberben – írja a Bloomberg.

A TTF-gáz és az LNG árának különbsége
 

Az intézkedés célja a szélsőséges piaci kilengések megakadályozása, és a sapka életbe léptetése után legalább 20 munkanapig érvényben marad.

Ha aktiválják a felső határt, akkor kiterelik a gázvásárlásokat a tőzsdéről, és a kereskedelmi platformok likviditása lecsökkenhet

– mondta az Oxford Institute for Energy Studies kutatója. Jonathan Stern szerint azonban először meg látni, hogyan működik a gyakorlatban a sapka, utána lehet leszűrni, mennyire lehet sikeres az EU „csodafegyvere”. Megfigyelők szerint a korlátozás első erőpróbája a nyári időszak lehet, amikor a közösség  orosz gáz nélkül próbálja majd újratölteni gáztárolóit.

„Hosszú tesztidőszak elé nézünk. Nem kizárt, hogy a rendszert még finomítani kell” – foglalta össze gondolatait Robert Habeck német gazdasági miniszter. Jacob Mandel, az Aurora Energy Research kutatója szintén szkeptikus, szerinte ha számos ügylet kikerül a tőzsdéről, akkor ugyanúgy emelkedni fognak az árak, mint a sapka alkalmazása nélkül.

FILED - 08 December 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: View of the construction site for integrating LNG into the gas network. The approximately three-kilometer-long gas pipeline leads from the floating LNG terminal on the Elbe to the regional gas distribution network of Schleswig-Holstein Netz. (to dpa "LNG project for Günther prime example of planning acceleration")
Fotó: AFP

Európa legnagyobb gáztőzsdéjét, a hollandiai TTF-et üzemeltető Intercontinental Exchange közölte, hogy felmérik a sapka bevezetéséhez igényelt műszaki hátteret, annak pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatását, és azt, hogy egyáltalán lehet-e tisztességesen működni az árak maximalizálása mellett.

Az európai gázár maximalizálása az fokozódásával fenyeget, az LNG-exportőrök pedig ázsiai piacokon kereshetnek magasabb áron vevőt a portékájukra, amivel beláthatatlan hiányt okozhatnak Európában

– áll a Goldman Sachs elemzésében. 

The Floating Storage and Regasification Unit (FSRU) ship 'Hoegh Esperanza' is docked during the opening ceremony of the Uniper Liquefied Natural Gas (LNG) terminal at the Jade Bight in Wilhelmshaven, northern Germany on December 17, 2022. - Germany on December 17 inaugurated its first liquefied natural gas (LNG) terminal, built in record time, as the country scrambles to adapt to life without Russian energy.
Európa után akár Ázsiába indulhatnak az LNG-tankerek

A cég szakértője, Samantha Dart szerint jövőre szűkülhet a kínálat a globális gázpiacon, és a legrosszabb forgatókönyv szerint akár komoly korlátozások bevezetésére is kényszerülhetnek a kormányok. Az importőrök helyzete is nehezebb lesz, ugyanis a cseppfolyósított földgázzal csurig töltött hajók akár Ázsia felé is vehetik az irányt, ugyanis a szigorú Covid-politikát hátrahagyó 

Kína energiaigénye drasztikusan megnőhet.

A korlátozás szinte egyetlen előnye az lehet, hogy valószínűleg csökkenti a nyersanyagért folyó „licitháborút”, ugyanis az ázsiai LNG-árak szorosan követik az európait, tehát a két piac annak ellenére is szorosan összefonódott, hogy az importőrök ugyanazon beszállítók kegyeit keresik. Az árplafont több ázsiai LNG-importőr is ünnepli egyébként, ugyanis kontinensükön az idei spot árak 19 dollárról 85 dolláros rekordra emelkedtek, így több pénzszűkében lévő importőr is leállt.