Szingapúr gazdasága 2022-ben 3,8 százalékkal nőtt, valamelyest felülmúlva a kormány 3,5 százalékos várakozását – derül ki a kereskedelmi és ipari minisztérium adataiból. A tempó elmarad a 2021-es 7,6 százalékos gyorsulástól, bár ez a pandémia által kiváltott visszaesés miatt számított magasnak: 2020-ban a délkelet-ázsiai városállam gazdasága 4,1 százalékkal zsugorodott.

Aerial,View,Of,Singapore,Business,District,And,City,At,Twilight
Fotó: Shutterstock

Az exportorientált Szingapúr gazdasági növekedése a nemzetközi alakulásától függ, teljesítményét ezért gyakran tekintik a globális üzleti környezet barométerének.

A tavalyi utolsó negyedévben a bővülés 2,2 százalékos volt, ami jóval elmaradt a július–szeptemberi negyedév 4,2 százalékától. Ráadásul 2022 utolsó három hónapjában a kulcsfontosságú feldolgozóipari ágazat 3 százalékkal esett vissza. Idén a városállam előrejelzése szerint a növekedés üteme tovább lassulhat – írja az al-Dzsazíra.

Li Hszien Long miniszterelnök újévi beszédében arra figyelmeztetett, hogy idén a gazdasági fejlődés mértéke 0,5 százalék és 2,5 százalék közé fog mérséklődni a zavaros nemzetközi helyzet, az orosz–ukrán háború, a geopolitikai feszültségek és a globális miatt.

A Világgazdaság néhány hónapja az egy főre jutó és vásárlóerő-paritás alapján állította össze a világ leggazdagabb országainak listáját, amelyen Szingapúrnak a második hely jutott. A több mint 5,8 milliós délkelet-ázsiai törpeállamra a globális pénzügyi szolgáltató cégek egyik központjaként tekintenek. Az elektronika, a biotechnológia és a vegyipar számít az ország fő exportágazatának, csúcsminőségű infrastruktúrája és alacsony adói rendkívül vonzók a külföldi cégek számára.

Szingapúr lett Ázsia pénzügyi központja

Szingapúr megelőzte Hongkongot, így Ázsia vezető pénzügyi központjává vált a Z/Yen Partners és a China Development Institute 119 pénzügyi központ rangsorát elkészítő Global Financial Centres Index (GFCI) listáján. A három helyezést javító városállamot globálisan is csak New York és London előzi meg. Sanghaj és Los Angeles pedig a hatodik és a hetedik helyre csúszva kiesett az elitklubból.