1. Luxemburg

Az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, vásárlóerő-paritás alapján a világ leggazdagabb országának Luxemburg számít. Az ország népessége 629 ezer fő, az egy emberre jutó pedig 134 753 USA-dollár. Luxemburg a magas jövedelmi szintjéről és az alacsony munkanélküliségi rátájáról ismert. A Világgazdasági Fórum szerint magas GDP-je mögött az áll, hogy a lakosság méretéhez képest nagyon sokan dolgoznak az országban. A szomszédos nyugat-európai országokból rengetegen dolgoznak Luxemburgban. A fejlett infrastruktúra és a magas értékei vonzzák a befektetéseket és a nagy külföldi cégeket.

People sit and enjoy the sun in the Jardin du Luxembourg park in Paris on May 30, 2020, on the first day of reopening following the nationwide lockdown put into place on March 17, to stop the spread of the novel corona virus COVID-19 pandemic. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
Fotó: BERTRAND GUAY / AFP

2. Szingapúr

Az ázsiai törpeállam úgy tudta magát felküzdeni a második helyre, hogy gazdaságából hiányoznak a természeti erőforrások. Az 5 866 407 fős országban egy lakosra 116 486 dollár jut a GDP-ből. A globális pénzügyi szolgáltató cégek egyik központjának számít. Szingapúrban a feldolgozó és szolgáltatóiparban is magasak a fizetések. Az elektronika, a biotechnológia és a vegyipar számít az ország fő exportcikkének. Csúcsminőségű infrastruktúrája és alacsony adói rendkívül vonzóak a külföldi cégek számára.

The Marina Bay Sands hotel and resorts (C) and the ArtScience Museum (R) are illuminated under the evening sky in Singapore on March 8, 2019. (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)
Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

3. Írország

Írország legnagyobb erőssége az alacsony társasági adók, amik vonzzák a sok milliárd dolláros cégeket. Ez nagyban hozzájárul az ország GDP-jéhez, ezen keresztül pedig az emberek életszínvonalához. Írország stabilitását a turizmus, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar mellett a szolgáltatási szektor is biztosítja. A call centerek, a jogi szolgáltatók, a könyvelőcégek és a tőzsdeügyeletek rendkívül sokat adnak Írország gazdasági erejéhez. Népessége 4 953 494 fő, az egy főre jutó GDP pedig 106 455 dollár.

A woman stands by the waterfront overlooking the towered skyline of Qatar's capital Doha on December 13, 2021. (Photo by Karim SAHIB / AFP)
Fotó: KARIM SAHIB / AFP

4. Katar

A 2 899 617 fős ország 50 évvel ezelőtt még csak egy kis halászati iparral rendelkezett. Katar innen indulva rohamtempóban kezdett felvirágozni. 1997-ben elkezdte hatalmas mennyiségben exportálni a nyersolajat Japánba és Spanyolországba, a 2000-es években pedig terjeszkedett az egész világon. 15 évvel és 14 földgázerőművel később a GDP-je 30 milliárd dollárról 200 milliárd dollár fölé emelkedett. Ebből az egy lakosra jutó rész 93 521 dollár. Oroszországot és Iránt követően Katar rendelkezik a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával.

Revellers from Denmark dressed in green pose photo during the the annual St Patrick's Day parade in Dublin on March 17, 2022. (Photo by Damien EAGERS / AFP)
Fotó: DAMIEN EAGERS / AFP

5. Bermuda

A jogilag Nagy-Britanniához tartozó, több mint száz szigetből álló ország valószínűleg fel sem kerülne a térképre, ha nem ez lenne a világ egyik legkedveltebb pénzügyi paradicsoma. Az állam bevételei is főleg ebből a tevékenységből származik, 65 ezer lakosára eső GDP (85 192 dollár) így kifejezetten magas. Újabban pedig a kriptovaluták világában is egyre felsőbb polcokra kerülnek. 

 

6. Norvégia

Norvégia köztudottan a legmagasabb életszínvonallal rendelkező ország a Földön. Fejlett oktatási és társadalombiztosítási rendszere, valamint egészségügyi ellátásával első helyen áll a humán fejlettségi indexen. Az 5,5 milliós ország gazdasága a földgáz- és kőolajexporton nyugszik. Norvégia egy főre jutó GDP-je 79 201 dollár.

 

7. Svájc

Svájcot tartják a Föld egyik legboldogabb és legegészségesebb nemzetének. 8 675 923 fős lakosságát német, francia és olasz ajkú polgárok alkotják. A fix valutaértékkel és stabil gazdasággal rendelkező Svájcot nagyra értékelik a befektetők. Számukra is a pénzük számára Svájc egy biztonságos menedék, ahol rendkívül jövedelmező üzleteket lehet kötni. Svájc feldolgozóipara a világ élvonalában van, szinte minden ország ide hozza az aranyát megmunkálásra. A GDP támasza a magas minőségű feldolgozott termékek, például az ékszerek, gyógyszerek, bútorok és lakberendezési tárgyak. Ne felejtsük el a híres svájci csokoládét sem. Az ország egy főre jutó GDP-je 77 324 dollár.

A couple is silhouetted with Alps surrounded by a sea of fog hanging above Lake Geneva in Mont de Gourze above Riez, Western Switzerland, after sunset on December 14, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

 

8. Makaó

A Kínához tartozó volt portugál gyarmat szerencsejátékból és turizmusból képes magát igen jól eltartani. Olyannyira, hogy a vásárlóerő-paritás alapján számolt GDP-je még a vele szinte szimbiózisban létező Hong Kongét is felülmúlja: a világbank alapján ez 2021-ben összesen 73 802 dollár volt egy főre nézve. 

 

9. Kajmán-szigetek

A karib-tengeri szigetcsoport Bermudához hasonlóan elsősorban kevés lakosának és annál nagyobb pénzügyi hálózatának köszönhetően került az elit klubba. A kevesebb, mint 70 ezer fős ország GDP-jének több mint felét a pénzügyi szolgáltatások és a turizmus adja. Rengeteg offshore céget és kétes eredetű vagyont menekítettek ide az évtizedek során, amelynek köszönhetően az egy főre jutó állami már eléri a 72 481 dollárt. Előszeretettel utaztak a szigetekre „üzletelni” a ma már szankciókkal sújtott orosz oligarchák is. 

10. Egyesült Államok

A világ legnagyobb gazdasága képes arra, hogy több mint 331 és fél milliós lakossága mellett is a top tízbe kerüljön ezen a listán. Az egy lakosra jutó GDP vásárlóerő-paritás alapján 69 287 dollár. Erőforrásokban gazdag területével és erős vásárlóerejével nehéz versenyre kelni az Egyesült Államokkal. Rengeteg tehetséges embert vonz az országban rejlő lehetőségek.

11. Egyesült Arab Emírségek

A majdnem 10 millió lakosú Emírségek az 1700-as évek végétől az 1930-as évekig főként a gyöngyhalászatból tartotta fenn magát. A gyöngybúvárkodásból sokan tudtak meggazdagodni, majd az aprócska települések helyén felemelkedtek a világ legfényűzőbb üdülőhelyei. Az 1950-es évektől, az olaj felfedezésével kiéleződött a piaci verseny, ami további fejlődésre sarkallta az országot. Az egy főre jutó GDP itt 66 619 dollár.

12. Brunei

Brunei 1984-ben nyerte el a függetlenségét Nagy-Britanniától és gyorsan a világ egyik leggazdagabb nemzetévé vált. Az országban minden hatalom a Szultán kezében összpontosul a katonaságtól kezdve a gazdaságig. Az oktatás és az orvosi ellátás ingyenes az országban, az írni-olvasni tudok aránya 97 százalékos. Brunei Ázsiában a második legboldogabb országának számít Szingapúr mögött, annak ellenére, hogy a lakosság nagyobb része szegénységben él. Az ország államadóssága 2018-ban a GDP-jének mindössze a 2,4 százaléka volt. Az egy főre jutó GDP 66 619 dollár.

13. Hong Kong

A ma már szintén Kínához csatolt – az utóbbi években egyre kevésbé szabadabb – városállam gazdasági erejét nem kell külön bemutatni. Tőzsdéje a világ egyik legnagyobbja, de ezen felül is a technológiai és a pénzügyi fejlett világ egyik zászlóshajója, még ha mostanában veszít is vonzerejéből. Annak ellenére is képviselteti magát a listán, hogy a többi hasonló méretű államhoz képest óriási, csaknem 7 és fél milliós lakossággal rendelkezik. Az egy főre jutó GDP PPP itt 65 972 dollár volt tavaly. 

14. Dánia

Dánia gazdasága rendkívül összetett és sok forrásból építkezik a GDP-je. Európa egyik legversenyképesebb gazdaságának számít. Építőipari termékeket, gyógyászati eszközöket, élelmiszert és energiát exportál elsősorban. Energiaexportja kőolajból és a szélturbinákból tevődik össze. 5 818 550 fős lakosság mellett az egy főre jutó GDP 64 651 dollár.

Views from Copenhagen ahead of Tour de France 2022
Fotó: Anadolu Agency via AFP

15. Hollandia

Hollandia számít világ legversenyképesebb gazdaságának. Feldolgozóipara és kereskedelmi központ szerepe kiváló alapot ad a gazdasági fejlődésének. A világ egyik legjobban kereső nemzete a holland. 17 milliós lakossága és 63 766 dolláros egy főre jutó GDP-je van.