Németországban véget ért az ingatlanpiaci robbanás, a lassuló gazdaság és a magas energiaárak pedig elintézték, hogy több mint egy évtizede először csökkenjenek a lakásárak – írta a Bloomberg.

ingatlanvétel, alku
Fotó: Shutterstock

A Europace jelzáloghitel-elemző csütörtökön közzétett adatai szerint az ingatlanárak decemberben 0,8 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőtti mérés óta. A cég EPX indexe, amely a német lakáspiac árváltozásait jelzi, 2009 óta nem mutatott esést éves szinten.

 

A lakásárak csökkenése rávilágít, hogy mennyire megváltozott a német helyzete azóta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) tavaly visszafordította az egy évtizede tartó alacsony kamatpolitikáját. Ez a lépés megduplázta, eseteként pedig háromszorosára emelte a jelzáloghitelek árát, és rengeteg fogyasztót kiszorított a korábban nyüzsgő lakáspiacról.

Az EKB adatai szerint Németországban tavaly július után az új lakásvásárlási hitelek összege pár hónap alatt 30 százalékkal csökkent, az ingatlanfinanszírozási index alapján pedig a piaci hangulat 2011 óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

Tekintettel arra, hogy Németországban az utóbbi években ingatlanbuborék alakult ki, hosszú távon a recessziós félelmek , a kamatemelések és a magas okozta árcsökkenés egy egészségesebb piaci környezetet is létrehozhat.