Az ázsiai ország hazai és nemzetközi befektetőket keres egy új műholdas kommunikációs hálózat felállításához. 

18 April 2020, Brandenburg, Sieversdorf: Two "Starlink" satellites can be seen as stripes of light in the night sky (shot with an exposure time of 15 seconds). In early January 2020, 60 satellites were launched into space for the third time for the Starlink project. Starlink is a project of Elon Musk and his SpaceX company. Since May 2019, 180 such communication satellites have been launched into orbit. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa
Az alacsonyan keringő műholdak hálózata nemzetbiztonsági és kereskedelmi célokat is szolgálhat.
Fotó: AFP

Tajvan űrügynöksége (TASA) a már meglévő, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdas kommunikációs részlegéből új vállalatot hozna létre, amelynek kisebbségi tulajdonosa az állam lenne 

– értesült a Financial Times bennfentesektől.

A projekt célja, hogy a szigetország kommunikációs rendszerei akkor se bénuljanak meg, ha Kína megtámadja az államot. Kína Tajvant saját területének tekinti, és egyre többször fenyegetőzik azzal, hogy erőszakkal vonja ellenőrzése a szigetet.

Audrey Tang, Tajvan digitális ügyekért felelős minisztere elmondta, hogy 

legfőbb céljuk a társadalom ellenálló képességének elősegítése, hogy természeti katasztrófa vagy katonai konfliktus esetén is biztosíthassanak telefonálási vagy akár videókonferencia lehetőséget is.

A miniszter korábban dicsérte SpaceX vállalatának Starlink hálózatát, amely a háborúban álló Ukrajnában létfontosságú szerepet tölt be; a tönkrebombázott infrastruktúra ellenére továbbra is elérhető az internet. 

Az iparági szakértők véleménye megoszlik a témában. Egyesek szkeptikusak az állami cég versenyképességével kapcsolatosan, mivel ilyen szolgáltatást már több tucat startup biztosít, és közülük is már jó néhány anyagi nehézségekkel küzd. Ráadásul ezen a területen tevékenykedik a szektort uraló SpaceX is, amely egyedül rendelkezik indítókapacitással. Mások szerint azonban a nem geostacionárius műholdak piaca fordulóponthoz érkezhet, és olyan államok is szerephez juthatnak, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália és akár Tajvan is.