Közélet

Kínai vadászgépek sértették meg Tajvan légvédelmi övezetét

Tizennyolc, nukleáris fegyver hordozására képes bombázó lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási övezetbe – közölte kedden a tajvani kormány. Tajvan 23 millió lakosa a pekingi invázió állandó fenyegetésében él.

Huszonegy kínai katonai repülőgép, köztük 18 nukleáris fegyver hordozására képes bombázó lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási övezetbe (ADIZ) – közölte kedden a tajvani kormány. Kína az elmúlt két évben jócskán megnövelte légi behatolásainak számát, de az AFP francia hírügynökség által vezetett adatbázis szerint ez volt a legnagyobb azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az esetekről.

Airshow China 2022 - Previews ZHUHAI, CHINA - NOVEMBER 03: A H-6K bomber arrives at Zhuhai Air Show Center on November 3, 2022 in Zhuhai, Guangdong Province of China. The 14th Airshow China will be held from Nov. 8 to 13. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. 

Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban a heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten

A múlt héten Kína új behozatali tilalmat rendelt el a tajvani élelmiszerekre, italokra, alkoholra és halászati termékekre. Ezt követően Szu Ceng-csang tajvani miniszterelnök azzal vádolta meg Kínát, hogy megsérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, és hátrányosan megkülönböztető intézkedéseket alkalmaz Tajvannal szemben.

A H-6-os típusú repülőgép Kína fő, nagy hatótávolságú bombázója, amely képes nukleáris fegyver hordozására. Ritkán fordul elő, hogy Kína egy nap ötnél több H-6-os bombázót vezényel bevetésre, de az elmúlt hetekben erősen megnőtt az ilyen küldetések száma. A múlt hónapban összesen 21 bombázó repült át a tajvani ADIZ felett, míg decemberben eddig 23. Tajvan 23 millió lakosa a pekingi invázió állandó fenyegetésében él.

 

Kína Tajvan
Kapcsolódó cikkek