Szembesítette a valósággal a befektetőket a vasárnapi lázadás, amikor Jair Bolsonaro volt elnök hívei megrohamozták az ország kongresszusát, az elnöki palotát és a legfelsőbb bíróságot. Több hírportál is terrortámadásnak nevezte a zavargásokat, Luiz Inácio Lula da Silva elnök pedig megígérte, hogy minden érintett megkapja a méltó büntetését, és ezt követelte kedden több ezer tüntető is Rio de Janeiróban, valamint Sao Paulóban.

Pro-government demonstration after riot in Brazil
Kedden a kormány mellett tüntettek két nagyvárosban.
Fotó: Anadolu Agency


Samy Muaddi, a T. Rowe Price portfóliómenedzsere nyugtalanítónak nevezte az eseményeket. „Valószínűleg ez csak egy ideiglenes sokk, a befektetésekre gyakorolt hatása attól függ, milyen gazdaságpolitikai utat választ Lula, és hogyan alakulnak a globális pénzügyi feltételek” – nyilatkozta a Reutersnek.
Brazíliában békés volt a hatalomátadás a katonai junta 1985-ben véget ért két évtizedes uralma óta, de az ország egyre jobban polarizálódik politikailag, és ez komoly kihívást jelent a minimális többséggel megválasztott Lula számára. Katrina Butt, a New York-i AllianceBernstein Latin-Amerikával foglalkozó vezető közgazdásza úgy véli, az új elnök megpróbál működőképes koalíciót létrehozni a kongresszusban, hogy elfogadtassa a számára fontos törvényeket, de 

óvakodni fog attól, hogy népszerűtlen pénzügyi intézkedésekkel aláássa a támogatását. 

Ez potenciálisan jelenheti a Fernando Haddad pénzügyminiszter által ígért új költségvetési program elhalasztását. Az alacsonyabb lehetővé teheti a brazil jegybank számára, hogy az év második felében megkezdje a kamatcsökkentést a jelenlegi 13,75 százalékról, ami tovább élénkítené a gazdaságot, de ez az új költségvetési kerethez is kapcsolódik, figyelmeztetett Butt. Ha az új paramétereket a piac gyengének ítéli, az felélesztheti a félelmeket, és megakadályozhatja a jegybankot a lazításban. Az új fiskális keretrendszer kialakítása azért kulcskérdés, mert sokak szerint inflációnövelő hatása lehet Lula 16 milliárd realos kiadási javaslatainak, amelyekkel a választási ígéreteit tervezi finanszírozni. (Egy brazil real 70,64 forint.)
A zavargások rövid távú piaci hatása az eseményekre adott gyors kormányzati reakciónak köszönhetően korlátozott volt. Hétfőn 1,6 százalékkal gyengült a real a dollárhoz képest, de gyorsan visszanyerte a veszteségeket, a részvényindexek a kezdeti csökkenés után pozitívba fordultak és nagyjából stabil maradt a CDS-felár (ami az országkockázatot, az államcsőd kockázatát mutatja).

Man with revolver taken into custody during pro-government protest in Sao Paulo
Fegyveres tüntetőt vesz őrizetbe a rendőrség Sao Paulóban.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Brazília számára nem idegen a politikai zűrzavar, bár nyersanyagoknak kitett gazdasága és Roberto Campos Neto jegybankelnök stabil irányítása miatt tavaly a feltörekvő piaci vagyonkezelők befektetői kedvence lett – emlékeztetett a hírügynökség. Alberto Ramos, a Goldman Sachs Group vezető latin-amerikai közgazdásza szerint a hitelezők az elkövetkező hetekben figyelni fogják a politikai és társadalmi dinamikát. „Az erőszakos tüntetések a választások előtti és utáni mély társadalmi és politikai polarizációról tanúskodnak. A bizonytalan, a komolyan megosztott politikai környezet és az ehhez kapcsolódó nagy társadalmi feszültség magasan tartja a kockázati felárakat és alááshatja az általános kormányozhatóságot” – mondta a Reutersnek. 

A brazil devizaadósság felára a biztonságos menedékként szolgáló amerikai állampapírokkal szemben hétfőn 262 bázispontra nőtt, 

tovább távolodva a koronavírus-járvány előtti szintektől, amelyekre visszatért december elején. „A lassuló a szigorú monetáris politika, a makacsul magas, nyolc százalék fölötti munkanélküliségi ráta és a gyenge költségvetési egyensúly korlátozza a kormányzat rendelkezésére álló politikai lehetőségek körét az elkövetkező negyedévekben” – figyelmeztetett Jared Lou, a William Blair Investment Management portfóliómenedzsere.

Bolsonaro elhagyta a kórházat

Twitter-bejegyzésben tudatta Jair Bolsonaro, hogy kiengedték a kórházból a floridai Orlandóban. A volt brazil elnök hivatali idejének lejárta előtt két nappal utazott a családjával együtt az Egyesült Államokba, ahol azóta is tartózkodik. Hasi fájdalmakkal került kórházba nem sokkal az után, hogy a hívei lerohanták a legfontosabb középületeket. Felesége szerint a bélrendszeri panaszok összefüggésben állnak a 2018-as választási kampánya során elszenvedett szúrt sebével. Növekszik a nyomás Joe Biden amerikai elnökön, hogy távolítsa el Bolsonarót Floridából.