Nemzetközi gazdaság

Fellélegezhetnek az ukrán nők, egyelőre nem kell a frontra menniük

Módosította az év végén bevezetett törvényt Kijev. Az ukrán nőkre 2026-ig nem vonatkozik a kötelező mozgósítás.

Pontosították a közelmúltban bejelentett törvényt Ukrajnában: az ukrán nőkre 2026-ig nem vonatkozik a kötelező mozgósítás. A jogszabály módosítására azért volt szükség, mivel nemrég bejelentették, hogy bizonyos szakmák női képviselőit katonai nyilvántartásba veszik – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Portrait of beautiful girl with yellow and blue Ukrainian flag on her cheek wearing military uniform. Ukrainian women in the army. Black background. Stand with Ukraine
hadköteles ukrán nő Ukrajna
Egyelőre fellélegezhetnek a hadköteles ukrán nők, 2026-ig nem vonatkozik rájuk a kötelező mozgósítás
Fotó: Shutterstock

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a napokban egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy egyelőre nincs szó a nők mozgósításáról.

„A változások csak a nyilvántartási rendszert érintik. 2026-ig még azokat az ukrán nőket sem kell kötelezően nyilvántartásba venni, akiknek egészségügyi végzettségük van, holott ők az egyetlenek, akik mobilizálhatók. Más szakmák női képviselői csak önkéntes alapon sorozhatók be a seregbe” – foglalta össze.

Az ukrán védelmi tárca helyettes vezetője szerint jelenleg megközelítőleg 5000 nő tartózkodik önkéntes alapon a háborús fronton.

Maljar hozzátette, hogy a nyilvántartási rendszer egyszerűsítésére törekednek, és nem a tartalékosok, valamint sorkatonák helyzetének nehezítése a céljuk.

Az iráni drónok levadászása igencsak sokba kerülhet az ukránoknak

Hétszer többe kerülhet egy iráni drón modern légvédelmi rakétával való kilövése, mint a drón előállítása. Mindez hosszú távon Moszkva malmára hajthatja a vizet.

 

 

Kapcsolódó cikkek