Nemzetközi gazdaság

Fordulóponton az amerikai atomipar

Évtizedekig hanyatlott, most új erőre kaphat a világ vezető atomenergia-termelő országában a szektor.

A közelmúlt kormányzati támogatásai és a magántőke érdeklődése egyaránt segítette az évtizedek óta hanyatló amerikai atomenergia talpraállását az elmúlt év során. Az elmúlt 18 hónapban elfogadott törvények mintegy 40 milliárd dollárt injekcióznak a szektorba a következő évtizedben, míg az új típusú reaktorokat tervező cégek egyetlen év alatt 5 milliárd dollárt zsebeltek be magánbefektetőktől.

American Electric Power's (AEP) Mountaineer coal power plant, including cooling tower and stacks in New Haven, West Virginia, October 30, 2009. In cooperation with AEP, the French company Alstom unveiled the world's largest carbon capture facility at a coal plant, so called "clean coal," which will store around 100,000 metric tonnes of carbon dioxide a year 2.1 kilometers (7,200 feet) underground.
Fotó: AFP

A biztonsági kockázatok és magas költségek miatt népszerűtlen iparágat a klímaváltozással kapcsolatos lépések helyezték ismét az érdeklődés középpontjába, lévén 

az atomerőművek képesek megbízható, a nap 24 órájában, az időjárástól függetlenül áramot termelni, miközben karbonkibocsátásuk is alacsony, 

míg a szél- és bár olcsóbb, csak időszakosan képes áramot termelni és a jelentős tárolási kapacitások kérdése sem megoldott, különösen nem az több hónapos csúszással.

Az Egyesült Államok rendelkezik a világ legnagyobb atomflottájával, az ország áramtermelésének 20 százalékát biztosítja a 93 működő reaktor. Az alacsony gázárak és a megújuló energiát érintő támogatások mellett azonban a nukleáris energia nem volt versenyképes, így 2013 óta 13 atomerőmű fejezte be a működését – olvasható a Financial Times összefoglalójában.

A kormányzati lépések azonban megálljt parancsoltak a szektor hanyatlásának, így a 2021 végén elfogadott infrastruktúra-csomag 6 milliárd dollárt szán az iparágnak, amit hatványoz a tavaly elfogadott inflációcsökkentésnek nevezett, főként klímaberuházásokról döntő csomag is, amely megawattóránként 15 dollár támogatást ad adókedvezmény formájában a reaktoroknak. 

A kormányzati támogatások így akár a 40 milliárd dollárt is elérhetik.

A magánszektor részéről az érdeklődés középpontjába a kisebb, olcsóbb és a hagyományosnál biztonságosabb reaktorok kerültek. Az ilyen erőműveket fejlesztő cégekbe több mint 5 milliárd dollárnyi tőke érkezett a befektetőktől a Nuclear Energy Institute becslése szerint az elmúlt 12 hónapban.

Az év végén pedig a fúziós energia kutatása terén értek el áttörést a tudósok , jóllehet, annak kereskedelmi alkalmazása még mindig messze van a megvalósulástól. Az nemcsak az Egyesült Államokat, de Japánt is a technológia újragondolására kényszerítette.

 

atomenergia Egyesült Államok klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek