Nemzetközi gazdaság

A japán atomerőművek reneszánszát hozta az energiaválság

A nyersanyaghiányos szigetország nem kíván kiszolgáltatva lenni a nemzetközi piacoknak.

Egyre inkább az atomenergiára támaszkodik a globális energiaválságban Japán. A kormány csütörtökön elfogadott irányelve előírja a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását az eredetileg megszabott 60 éven túl.

Fukushima Daiichi nuclear power plant Photo taken from Futaba in the northeastern Japan prefecture of Fukushima shows the crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant on the morning of Aug. 29, 2022. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Fotó: Kyodo News / Getty Images

Mindezen túl a szigetország megkezdi következő generációs atomerőművek építését is, amelyekkel hosszabb távon leváltják a jelenleg működőket. A világ harmadik legnagyobb gazdasága így teljes egészében búcsút mondott a 2011 márciusában a fukusimai Daiicsi atomerőműben egy földrengés és szökőár következtében bekövetkezett baleset után érvénybe léptetett atomenergia-felhasználási korlátozásoknak.

A lehetséges legnagyobb mértékben ki kell használnunk az atomenergiát

– mondta a közelmúltban Fumio Kishida miniszterelnök.

Japán, amelynek nincs túl sok nyersanyaga, egyrészt csökkenteni akarja az olaj- és gázimporttól való függőségét, másrészt teljesíteni szeretné az éghajlatvédelmi céljait is. Ehhez a megújuló energiaforrások növelése mellett elengedhetetlenül szükségesnek tekintik az atomenergia igénybevételét is. 

Japán 2030-ra a villamos energiájának mintegy 20-22 százalékát atomenergiából, 36-38 százalékát pedig megújuló energiaforrásokból tervezi előállítani.

A fukusimai balesetet követően az ország leállította az összes reaktorát, és sokkal szigorúbb biztonsági előírásokat vezetett be. A mostani intézkedések ezt a kiesett időt adják vissza az erőművek üzemeltetőinek. Így egy-egy reaktor 70 évig is üzemelhet. A leállított 27 reaktorra az üzemeltetők már benyújtották az újraindításhoz szükséges kérelmet. A biztonsági követelményeket 17 teljesítette, ezek közül tízet vissza is kapcsoltak a hálózatra.

Kedden egy bíróság elutasította a mihamai atomerőmű környékén élőknek a biztonsági aggályokra hivatkozó követelését a legidősebb, több mint 40 éves működő reaktor leállítására.

 

Japán energiaválság atomenergia
Kapcsolódó cikkek