Az elemzők arra számítottak, hogy a harmadik negyedévi 3,2 százalékról 2,6 százalékra lassul 2022 végén az amerikai gazdaság évesített negyedévi növekedése, a csütörtökön közzétett adat 2,9 százalék, tehát beigazolódott, hogy a március óta folyó vehemens jegybanki kamatemelések hatására végül csak lelassított a lokomotív, és a következő útszakaszon akár a gazdasági visszaesés sem kizárható.

Money USA dollar banknotes for background.Money is any item or verifiable record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts Money USA dollar banknotes for background.Money is any item or verifiable record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts
Fotó: Photo by Supoj Buranaprapapong

Túl azon, hogy a világ legnagyobb gazdaságának trendjei az egész glóbuszon körbe szoktak gyűrűzni, a most kijövő amerikai számcsokornak – és amit kiolvasnak belőle –, a pénzügyi piacokra is hatása van, és befolyásolhatják az idén nagy vágtában lévő forint viselkedését is, habár a héten az látszott, hogy nehéz az erősödő pályáról letéríteni.

Ha a gazdaság lassul, abból az következhet, hogy csökken a Federal Reserve étvágya a további kamatemelésekre, ami gyengíti a dollár támaszát. Amikor a dollár gyengül az euró ellenében, a papírforma szerint ez segíti a közép-európai devizákat, a forintnak pedig most jól jön minden támogatás, hiszen az év eleji vágta akár folytatható is, az euróval szembeni jelenlegi 387 forint közeli szintekről akár a 380 alatti zónába.

A várakozások, hogy lassul az amerikai gazdaság csakugyan új kilenchavi mélypontra lökték a dollárt az euró ellenében, 1,0923 környékére, igaz, hogy ezt követően némileg visszavonult. Az adatok közlése után tovább erősödött, 1,089-ig: ez az első reakció, mivel a gazdasági lassulás kisebb a vártnál.

Ilyenkor azonban egy időre fel szoktak bolydulni a piacok, és később látható csak az irány,

és a forintot nem is rengette meg ez az első izgalom. A „pecsétet” a Fed döntéshozói teszik fel iránymutatásukkal: a bank jövő szerdán dönt legközelebb a kamatokról. Ami a továbbra is kilenchónapos csúcs közelében kereskedő eurót illeti: ezt az Európai Központi Bank még elronthatja, ha netán „lebeszéli” a piacokat arról, hogy megőrzi a szigort és folytatja a kamatemeléseket. Ők egy nappal a Fed után döntenek a kamatokról. 

Vegyesek a vélemények, a forint állja a sarat

A vártnál kisebb amerikai lassulás még mindig lassulás, és nem öli ki a recessziós félelmeket. 

Arra számítok, hogy a reálnövekedése az első fél évben negatívba fordul

– idézte a Wall Street Journal Bill Adamst, a Comerica Bank főközgazdászát. 

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint azonban az adatok megerősítik, hogy erős maradt Amerikában a belső kereslet. Ez rátehet a kamatemelési várakozásokra, de eközben a esélye csökkent: a piaci reakciók attól függnek majd, hogy a kettő közül ki mire helyezi a hangsúlyt. Kiss Péter szerint a részvénypiacok az év eleji nagy emelkedést követően inkább a kamatemelésre koncentrálnak majd, és ez „akár egy nagyobb részvényeladási hullámot is elindíthat a következő napokban”.

A bruttó hazai termék dinamikája természetesen csak egy tényező a Fed fő függvényében. Miközben az már június óta lassul a négy évtizedes rekordmagas szintekről, még mindig jelentősen a 2 százalékos Fed-cél felett röpül, 6,5 százalékon, vannak jelei, hogy az amerikai fogyasztók visszafogják kiadásaikat, a azonban továbbra is nagyon erős: a szintén csütörtökön közölt heti adatokból például az látszott, hogy a vártnál majdnem húszezerrel kevesebb, 186 ezer új munkanélküli segély kérelmet nyújtottak be, ami április óta a legalacsonyabb. Van mit mérlegelnie tehát a Fednek, és a piaci szereplőknek.  

A forint negyven perccel az adatok közlése után is erős maradt, az euró ellenében 287,5 környékén, és várja a következő tesztet: a Standard & Poor’s pénteken vizsgálja felül Magyarország hitelbesorolását.