A hagyományosan 11-kor záró brit pubok a jövőben még hamarabb kényszerülnek bezárni. Itt a drága az energia, kevés a munkaerő – szólnak az érvek a rövidített nyitvatartás mellett.

London,,Uk,-,November,21,,2021,:,Typical,Old,Fashioned
A Shakespeare Fejéhez címzett pub a londoni Sohóban.
Fotó: Boris-B

A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) felmérése szerint szigetország vendéglátóhelyeinek háromnegyede jóval a kapacitásai alatt üzemel, az eladások és az üzleti bizalom is nyomott volt az elmúlt év végén a brit gazdaságban. A kiskereskedelem és a vendéglátószektor különösen gyengén muzsikál. Ezekben a szektorokban sokkal több vállalkozás számolt be csökkenő, mint emelkedő árbevételről.

Aggasztóan alacsony az üzleti bizalom

– mondta a lobbiszervezet kutatási vezetője, David Bharier, hozzátéve, hogy az valamint az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi akadályok különösen nagy terheket rónak a tagvállalatokra. A felmérés eredményeit november végén véglegesítették.

Egy iparági szervezet, a UKHospitality vezérigazgatója, Kate Nicholls szerint 

nyár óta egyre nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kénytelenek csökkenteni nyitvatartási idejüket. 

A kisvállalkozások eltérő stratégiákat alkalmaznak: van, amelyik napi nyitvatartási idejét csökkenti, van, amelyik nem nyit ki hétfőn, vagy kevesebb szolgáltatást kínál: például megszünteti konyháját, vagy nem ad reggelit. A szervezet szerint a brit vasutasok sztrájkja újabb csapást mért a szektorra, a kevesebb utas és turista eddig 2,5 milliárd font bevételtől fosztotta meg az ágazatot.