Decemberben Kárpátalján volt a legmagasabb az egyszobás lakások bérleti díja Ukrajnában – közölte az Állami Statisztikai Szolgálatra hivatkozva a Szlovo i gyilo (Szó és tett) című elemző oldal. A háború kezdete óta egy egyszobás lakás bérlési költsége közel 87 százalékkal nőtt a térségben. 

View,From,The,Height,Of,The,Bird's,Flight,To,Greek,ungvár
Fotó: Shutterstock

A drágulást tekintve még két nyugat-ukrajnai megye, Ivano-Frankivszk és Lemberg került fel a képzeletbeli dobogóra. Olcsóbb lett a lakásbérlés Mikolajiv és Harkiv, valamint Odessza megyében. Zaporizzsjában – a frontvonal közelsége ellenére – a bérleti díjak átlagosan 11 százalékkal emelkedtek. 

Szofija Sevkun egy ungvári ingatlaniroda tulajdonosa szerint az áremelkedés a Magyarországgal szomszédos megyében az invázió megindulása után kezdődött, miután Kelet- és Közép-Ukrajna lakosai a nyugati régiók felé vették az irányt. 

„Nem volt időnk felkészülni, az ingatlanosok sem tudtak azonnal reagálni a helyzetre. Nem volt elég kiadó vagy megvásárolható lakás, az árak azonnal emelkedni kezdtek”

– fejtette ki Szofija Sevkun. 

Az ingatlanügynök szerint az egyszobás lakások bérleti díja 2022 márciusáig 5 ezer hrivnyától (körülbelül 55 ezer forint), a kétszobásoké 67 ezer forint értékű hrivnyától kezdődött. Márciusban 50 százalékkal, áprilisban pedig további 200-300 százalékkal emelkedtek az árak. 

Szofija Sevkun elmondta, a csúcsidőszakban – április és május folyamán – a régi építésű tömbházakban lévő egyszobás lakások havi bérleti díja elérte a 14,5 ezer hrivnyát (163 ezer forintot), ugyanez az újonnan épült lakóparkokban akár a félmillió forintot is megütötte. 

A legkeresettebbek a kétszobás lakások voltak, a legtöbben ugyanis családdal kényszerültek a költözésre. Az elemzésből kitűnik, hogy a legnehezebb dolguk a kisgyermekkel és a házi kedvenccel utazóknak volt.  

„A háromszobás lakások arányaiban olcsóbbak voltak, az egyszobásak pedig szinte azonnal elkeltek. Áprilisban gyakorlatilag nem volt kiadó ingatlan” 

– mondta Szofija Sevkun. 

A helyzet azóta stabilizálódott, sok a kiadó lakás. Az egyszobásokat már havi 8-10 ezer hrivnyáért (85-105 ezer forintért) vesztegetik. Az ár függ a fejlesztőtől, az építőanyagok minőségétől, az emelettől. A többség fél a felső emeleteken, illetve a repülőtér közelében lakást bérelni. 

A háború kezdete óta a Kárpátaljára költözők többsége ideiglenes megoldásként a lakásbérlést választotta. Később sokan a vásárláson is elgondolkodtak. Az ingatlanos szerint akkor kezdődött el a tömeges lakásvásárlás, amikor a belső menekültek rájöttek, hogy a háborúnak nem lesz egyhamar vége.

Az orosz invázió kezdete óta az új építésű ingatlanok ára 100 százalékkal emelkedett. Míg 2022 januárjában az egyszobás lakások 30-40 ezer dollárba kerültek, áprilisban az ár 50 ezer dollárra ugrott. Négyzetméterárban kifejezve ez 650-ről ezer dollárra módosult. Szakértők szerint a tendencia az árak emelkedése terén folytatódik.