Közélet

Koronavírus: sorra vesztik életüket a kínai hírességek, a lakosság kezd pánikolni

Kínában egyre több celeb és híresség haláláról jelennek meg hírek, emiatt a lakosság kezd pánikba esni. Sokak szerint a kormány hamis adatokat közöl a koronavírus halálos áldozatainak számáról is. Az országban decemberben oldották fel a rendkívül szigorú járvány elleni korlátozásokat.

Sorra hullanak a kínai hírességek, emiatt a lakosság kezd kételkedni a kormány által közölt hivatalos koronavírus-halálozási adatokban. A múlt hónapban többek között életét vesztette a 40 éves operaénekesnő, Csu Lan-lan – írta meg a BBC. Sokakat sokkolt a fiatal énekesnő halála, viszont a család nem közölt több részletet az esetről.

Chu Lanlan, operaénekesnő
Csu Lan-lan kínai operaénekesnő

Kínában decemberben feloldották a koronavírus ellen hozott korlátozásokat, ezután rendkívül gyorsan kezdett terjedni a fertőzés, és a halálozási adatok is megugrottak. Jelentések szerint a kórházak telítődtek, és a krematóriumokban nem tudják tartani a tempót a folyamatosan érkező holtestekkel. A kínai kormány természetesen nem ismeri be, hogy mekkora a baj. December óta nem közlik a fertőzési adatokat, illetve 

a korlátozások feloldása óta mindössze 22 halálos áldozatot ismertek el

A kínai kormány gyakorlatát már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kritizálta szerdán. Közleményük szerint a Covid alureprezentálásának súlyos hatásai lehetnek az országra.

A kínaiak kezdik sejteni, hogy becsapják őket

Bár a kormány nem közli a hivatalos esetszámokat, a hírekben megjelenő egyre több halott híresség miatt a kínai lakosság kezdi sejteni, hogy valami nincs rendben. A nagy számok törvénye alapján esélytelen, hogy a 22 hivatalosan elismert Covid-halott mind közéleti szereplő legyen.

Az elhunyt Csu Lan-lanról az Operawire szakportál azt írta, hogy szoprán volt, aki a Pekingi Operában énekelt. A művésznő az éneklés mellett kiváló szónok és táncos volt, valamint jártas volt a harcművészetekben is.

Csu Lan-lan mellett életét vesztette a kínai színész, Gong Jin-tang is, akinek halálhírét az új év első napján közölték. Gong rendkívül népszerű színész volt, aki az ország egyik leghosszabb ideje futó sorozatában, az In-Laws, Out-Lawsban is játszott. Rengeteg rajongója volt. 

A veszteségek között lehet említeni az elismert forgatókönyvírót, Ni Csent is, aki a kínai kritikusok által a legjobb filmnek tartott Raise the Red Lantern című filmet jegyezte.

Nemrég közölték a híres újságíró, Hu Fu-ming halálát is, aki a Nanjing Egyetem professzora is volt.

Hu Fuming, professzor és újságíró
Hu Fu-ming, kínai újságíró és egyetemi professzor

A kínai médiá szerint december 21. és 26. között 16 tudós halt meg az ország legnevesebb tudományos és mérnöki akadémiáiról. 

A halálesetek egyikét sem hozták összefüggésbe a Coviddal, de online így is elindultak  találgatások.

Célkeresztbe kerültek a zéró-Covid ellen tüntetők

Az interneten egyre több kritikus hang támadja azokat a tüntetőket, akik tavaly év végén a zéró-Covid-politika végét követelték. Sokak szerint a tüntetők halálra ítélték az idős embereket az országban.

A hivatalos kommunikáció ennek ellenére továbbra is az, hogy ugyan jelen van a Covid az országban, de a halálozásoknak csak kis százaléka köthető hozzá. A kormányhoz közeli kutatók az influenzát és más légúti betegségeket okolják. 

 

Kína koronavírus covid
Kapcsolódó cikkek