Közélet

Drámai a járványhelyzet Kínában: utcán égetik a holttesteket, megteltek a kórházak és a hullaházak – megrázó felvételek

Az interneten megrázó videófelvételek terjednek, amelyek azt mutatják, hogy Kínában szinte bárhol elégetik a holttesteket.

Kínában a gyászolók az utcára vonulnak, hogy elégethessék szeretteik holttestét, miközben a temetkezési irodák és a krematóriumok megteltek az országban terjedő koronavírus-járvány miatt – számolt be a Sky News

Shanghai Hospitals Work At Full Capacity To Treat Severe COVID-19 Patients SHANGHAI, CHINA - JANUARY 03: Patients sit at the emergency hall of Huashan Hospital affiliated to Fudan University for infusion on January 3, 2023 in Shanghai, China. Hospitals in Shanghai have been working at full capacity to offer treatment for COVID-19 patients, particularly for severe cases. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Miután Peking a múlt hónapban felhagyott a szigorú zéró-Covid-politikájával, a fertőzés ellenőrizhetetlen sebességgel ismét elkezdett terjedni.

A politikai fordulat óta az országban hivatalosan körülbelül öt koronavírusos halálesetről számoltak be, de a brit Airfinity tudományos adatszolgáltató cég becslései szerint már napi 14 700 halálesettel lehet számolni Kínában.

A temetkezési irodák túlterheltek lettek, és a családok nehezen találnak időpontot szeretteik elhamvasztására.

A közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy a családok mostanra rögtönzött hamvasztásokat tartanak a szabad ég alatt és a parkolókban.

Az egyik felvételen az látszik, ahogy egy fakoporsót égetnek el egy gyalogút mellett. Egy másik videón egy csoport egy sanghaji parkolóban gyújtott tüzet.

A sanghaji Longhua temetkezési központ arról számolt be, hogy 

naponta akár 500 holttestet is bevisznek hozzájuk, ami ötszöröse annak, mint amennyit a létesítmény általában kezelni képes

– jelentette a Bloomberg. 

Jelenleg az egész rendszer megbénult

– mondta egy alkalmazott. A temetési szolgáltatások iránt olyan nagy az igény, hogy hosszú sorok kezdtek kialakulni a krematóriumokon kívül Sanghajban és Pekingben, és sok szolgáltatást január közepéig már lefoglaltak.  

A kínai WeChat közösségimédia-platformon megosztott üzenetekben az egyik sanghaji lakos elmondta, hogy többféle módon is megpróbálta apját elhamvasztani, de eddig  sikertelenül. A Bloomberg szerint a helyi hatóságok végül beavatkoztak, miután tiltakozások törtek ki több helyen, mert  nem tudják a szeretteiket elhamvasztani. Nemzetközi szakértők figyelmeztettek, ha Kínában nem tesznek sürgősen valamit a járvány ellen, az idén legalább egymillió Covid okozta haláleset várható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus omikron-variánsának eddigi leggyorsabban terjedő változata az Egyesült Államokban decemberben egyre több embert fertőz meg. A szervezet járványügyi szakértője szerint a változatot jellemző mutációk segítik a fertőzőképességet. A legújabb omikron-variáns az októberben megjelent XBB újabb mutációja.  

Kína visszaütéssel fenyegeti a Covid-korlátozásokat bevezető országokat

A kínai kormány nem nézi jó szemmel, hogy számos ország, többek között az Egyesült Államok, India, Ausztrália és Franciaország is negatív Covid-tesztet kér a Kínából érkező utasoktól.

 

koronavírus járvány Kína
Kapcsolódó cikkek