Közélet

Koronavírus: felsejlik 2020, miközben a világon mindenütt korlátozzák a kínaiak beutazását

Nagy-Britanniában érvénybe lépett a kínaiak tesztkötelezettsége a koronavírus rohamos terjedése miatt. Szinte az egész világ negatív Covid-teszthez kötné a kínaiak belépését az egyre aggasztóbb fertőzési számok láttán. A kínai kórházak telítődtek, a krematóriumok nem tudják elég gyorsan elhamvasztani a halottakat. Peking fenyegetőzik, hogy válaszlépésre számíthat, aki diszkriminálja a polgárait.

Érvénybe lépett csütörtökön a brit kormány által elrendelt tesztkötelezettség a Kínából Angliába utazók számára. Steve Barclay brit egészségügyi miniszter a tavalyi év utolsó napján jelentette be a szűrési kötelezettségről szóló rendelkezést, amelyet kiegyensúlyozott, elővigyázatossági jellegű és átmeneti intézkedésnek nevezett.

(FILES) This file photo taken on December 9, 2022 shows people queueing to buy medicine amid the Covid-19 pandemic at a drug store in Beijing. - Desperate families searching for critical Covid-19 medication in China, faced with bare pharmacy shelves and an explosion of cases, are being driven into murky online marketplaces rife with price gouging and fraud. (Photo by Noel CELIS / AFP)
Fotó:  Noel Celis / AFP

A tárca által csütörtökön részletesen is ismertetett eljárásrend szerint a Kínából közvetlen és közvetett repülőjáratokkal Angliába érkezőknek indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és a negatív leletet a beszállás előtt fel kell mutatniuk az őket szállító légitársaságnak.

A szűrési kötelezettség a 12 évnél idősebbekre vonatkozik, és a tesztet az indulás előtt legkorábban két nappal lehet elvégeztetni. 

A londoni szakminisztérium csütörtöki ismertetése szerint a szűrési eredményt a brit határrendészet tisztviselői is kérhetik érkezés után.

Kínában december elején, röviddel a szigorú rendszabályok elleni tüntetések után jórészt feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt járványügyi korlátozásokat. Több városban ismét kinyithattak az éttermek, a bevásárlóközpontok és az iskolák, és számos térségben felhagytak az addig kötelező tömeges tesztelésekkel is.

Patients with Covid-19 coronavirus rest in a hallway at Fengyang People's Hospital in Fengyang County in east China's Anhui Province on January 5, 2023.
Fotó:  Noel Celis / AFP

A fertőződések száma azóta egybehangzó értesülések szerint gyorsan emelkedik, bár a hivatalos kínai adatok és a külföldi szakértők, sajtóorgánumok értesülései között óriási a különbség.   

A Financial Times című londoni üzleti napilap karácsonyi kiadásában kiemelte, hogy a kínai országos közegészségügyi bizottság hivatalosan közzétett, nyilvános adatai szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében. A brit lap azonban a kínai hatóságok nem nyilvános becsléseit ismerő forrásait idézve azt írta, hogy 

valójában 250 millió ember, a teljes kínai lakosság 18 százaléka lehetett koronavírus-fertőzött december első húsz napjában.

Egymás után követelik a tesztet a kínaiaktól az országok

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen, ahol negatív teszthez kötik a kínai polgárok beutazását. A Távol-Keleten Japán és Dél-Korea is fontolgatja a döntést, miközben az idegenforgalmuk jelentős részét a kínai turisták adják.

A General view showing traffic in front of the Grand Lisboa on December 29, 2022 in Macau, China.
Fotó: AFP

Európában Spanyolország is úgy döntött, hogy a Kínából érkezőknek igazolniuk kell: nem fertőződtek meg a betegséggel. A beutazáshoz az utasoknak negatív teszteredményt kell felmutatniuk, vagy igazolniuk kell, hogy teljeskörűen be vannak oltva. Erről azt követően határozott Madrid, hogy Olaszország korábban közölte, csak Covid-teszttel engedi be a Kínából érkezőket.

Belgiumban hasonló intézkedésről döntöttek, mivel egy Kínából érkező gép minden harmadik utasánál kimutatták az új típusú koronavírust.

A tengerentúlon az Egyesült Államok és Kanada is elővigyázatosságból tesztet kér a beutazáshoz. Ausztrália is ezt a döntést hozta meg a kínaiakkal szemben.

Peking kezd begurulni

A kínai kormány nem nézi jó szemmel, hogy számos ország, többek között az Egyesült Államok, India, Ausztrália és jó pár európai állam is megköveteli a negatív Covid-tesztet a Kínából érkező utasoktól.

Ellenzünk minden, a Covid-intézkedések politikai célú manipulálására tett kísérletet, és meg fogjuk hozni a megfelelő ellenintézkedéseket 

– jelentette ki Mao Ning külügyi szóvivő. 

Nem bízik a pekingi járványügyi adatokban a világ: sorra jelentik be az országok a kínaiak beutazásának korlátozását

A Kínából érkező, nem megbízható adatok miatt kényszerülnek az országok a szigorúbb beutazási feltételek elrendelésére.

A kínai lakosok kezdenek pánikba esni

Kínában ugyan hivatalosan tagadják, hogy krízishelyzet lenne a koronavírus miatt, de a lakosság kezdi sejteni, hogy a kormány hamis adatokat közöl. Folyamatosan érkeznek a hírek kínai hírességek haláláról, és bár egyiket sem hozzák összefüggésbe a Coviddal, de egyre kevésbé lehet tagadni a tényeket.

Az interneten megrázó videófelvételek terjednek, amelyek azt mutatják, hogy Kínában szinte bárhol elégetik a holttesteket. A kórházak és a krematóriumok telítődtek, így a halottak eltüntetésére lassan minden eszközt bevetnek a kínai városokban.

 

koronavírus Kína covid
Kapcsolódó cikkek