Brazília hivatalosan is elindította északi tengerparti kikötővárosa, Belém pályázatát az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye 30. éves ülésének (COP30) helyszínére – jelentette be szerdán Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, akinek elnökválasztási kampányígéretei között szerepelt a kérdés.

Brazília COP30
Fotó: AFP

Lula 2022 novemberében frissen megválasztott brazil elnökként vett részt a COP27 egyiptomi csúcstalálkozóján, ahol a világ legnagyobb esőerdeivel büszkélkedő országa nevében ígéretet tett arra, hogy Brazília ismét elkötelezi magát a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Arra is ígéretet tett, hogy kedvező elbírálás esetén egy az Amazonas vidékén fekvő brazil nagyváros adhat otthont a 2025-ös COP30-csúcstalálkozónak.

Belém az Amazonas-vidéki Pará szövetségi tagállam fővárosa, a térség egyik legnépesebb települése, közvetlenül Manaus városa mögött – utóbbi volt az egyik helyszíne a 2014-es labdarúgó-világbajnokságnak.

Lula a Twitteren közzétett videójában megerősítette, hogy Mauro Vieira külügyminiszter hivatalosan is véglegesítette Belém COP30-pályázatát.

A brazil elnök január 1-jén másodszorra is kinevezte környezetvédelemért és klímaváltozásért felelős miniszterré Marina Silvát, aki 2003 és 2008 között – Lula első elnökségi hivatali ideje során – környezetvédelmi tárcavezetőként jelentős sikereket ért el az erdőirtás visszaszorításában.

Az amazonasi erdőirtás 15 éves csúcson volt az elmúlt időszakban.

Végleg búcsút mondhatunk a csokoládénak, ha nem lépünk időben

A klímaváltozás hatásait egyre több területen a bőrünkön érezhetjük. Ráadásul a világszerte egyre gyakoribb és súlyosabb aszályok immár egyik kedvenc édességünket, a csokoládét is veszélybe sodorják.